Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvorfor taber nogle sig lettere end andre?

Det ville vi gerne have vidst noget før...

Som en konsekvens af vore genetiske ophav virker de kalorier, vi indtager, forskelligt i kroppen, fortæller professor i ernæringsepidemiologi og forskningsleder for Enheden for Epidemiologisk Kostforskning ved Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital, Berit L. Heitmann.

LÆS OGSÅ: Spis dig fra overvægt og hudproblemer med denne kost

»Der er lavet studier i Canada, hvor man lukkede enæggede tvillinger, der jo er genetisk ens, inde i et testlaboratorium i tre måneder og gav dem et overskud på 1.000 kalorier om dagen. Og kontrollerede alt, hvad de foretog sig, så man sikrede sig, at nogle ikke brugte mere energi end andre. Efter tre måneder havde nogle tvillingepar hver taget 15 kilo på, mens andre par kun havde taget 2-3 kilo på. Det samme skete i et andet forsøg, hvor forsøgspersonerne skulle tabe sig: Nogle tvillingepar tabte sig meget, andre tabte sig lidt,« siger Berit L. Heitmann.

Hvor mange gener, der spiller en rolle for din vægt, er hun ikke sikker på. Men det er mange.

LÆS OGSÅ: 7 myter om fastfood du ikke skal tro på

»Måske er der tale om flere hundrede, måske tusinde. De enkelte geners betydning er lille, men hvis man har mange af fedmegenerne øges dispositionen for fedme.«

»Generne har forskellig betydning for vores måde at optage eller forbrænde energi på. Om vi kan lide at være fysisk aktive, og om vi holder af sød eller fed mad. Nogle har gener, der gør, at deres muskler forbrænder mere end andres. Andre har gener, der gør, at de danner kropsvarme frem for fedtvæv, hvis de har for meget overskydende energi. Det betyder også, at de vil tabe sig hurtigere end andre, hvorimod man vil tabe dig langsommere, hvis man er genetisk disponeret for at lagre fedt,« forklarer Berit L. Heitmann.

LÆS OGSÅ: Tjek, om du spiser for meget protein

LÆS OGSÅ: Det betyder dine gener for din vægt

LÆS OGSÅ: Spis dig fra overvægt og hudproblemer med anti-inflammatorisk kost

Artiklen er publiceret i samarbejde med Altfordamerne.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.