Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvor sunde er dine lunger egentlig?

200.000 af os har dårlige lunger uden at vide det og bør have behandling. I dag kan du få tjekket din lungefunktion 100 steder over hele landet uden tidsbestilling.

Har du nedsat lungefunktion uden at vide det? Det kan du få tjekket i dag over hele landet.
Har du nedsat lungefunktion uden at vide det? Det kan du få tjekket i dag over hele landet.

Bliver du let forpustet og hoster du meget?

Så er der risiko for, at du er en af de 200.000 danskere, der lider unødigt, fordi de ikke er klar over, at deres lungefunktion er nedsat på grund af sygdommene KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) og astma.

Man behøver nemlig ikke være storryger for at have nedsat lungefunktion. Mange eksrygere tror, de er sunde, fordi de er holdt op med at ryge. Men de lider i virkeligheden også af KOL og kunne få meget bedre livskvalitet, hvis lungeskaderne blev opdaget og behandlet.

Det samme gælder folk, som har været udsat for passiv rygning, arbejdet i støvede miljøer og folk, som har genetisk anlæg for sygdommen.

Derfor er dagen i dag international KOL-dag, hvor alle danskere hurtigt og nemt kan få tjekket deres lunger på flere end 100 hospitaler, kommuner, apoteker og hos praktiserende læger landet over.

Se her hvilke steder der er lunge-tjek i nærheden af dig.

Ifølge Lungeforeningen, som står bag KOL-dagen, er der i høj grad brug for at sætte fokus på lungerne. Flere end 500.000 danskere har enten KOL - kronisk obstruktiv lungesygdom - eller astma. Og som nævnt ved 200.000 af dem det ikke. Fælles for de to lungesygdomme er, at de kan afsløres ved en lungefunktionstest.

Kan bremses men ikke helbredes

Ifølge foreningens direktør, Anne Brandt, er lungerne først fuldt udviklet, når vi når 25-års alderen. Herefter begynder lungefunktionen hos alle at falde i takt med alderen.

- Men hvis den falder for meget og for hurtigt, kan det være tegn på, at man har KOL, astma eller andre lungesygdomme. Derfor er det vigtigt at kende sin lungefunktion og reagere på symptomer som fx åndenød og hoste. Det oplever vi desværre for ofte, at danskerne ikke gør, siger Anne Brandt. 

Til gengæld er der god hjælp at hente, når først sygdommen er konstateret. Lungefunktionen kan ikke genoprettes, men sygdommen kan bremses med medicinsk behandling, rygestop og træning, oplyser Lungeforeningen.

På KOL-dagen tilbydes derfor også rådgivning og vejledning til, hvordan man kan leve et godt og aktivt liv med en lungesygdom, og apotekerne sætter desuden fokus på en meget væsentlig del af behandlingen, som handler om at tage sin inhalationsmedicin korrekt.

For ikke så mange år siden kaldte man KOL for rygerlunger, men det er man gået bort fra af flere grunde. 

- Begrebet blev i sin tid lanceret i den bedste mening som led i at øge KOL-patienters chance for rygeophør, forklarer Lungeforeningens direktør, Anne Brandt.

- Men ordet 'rygerlunger' forstærker holdningen om, at KOL er selvforskyldt, og det er meget negativt ladet. Det giver heller ikke meget forståelse i omverdenen for dem, som er blevet syge i lungerne af deres arbejdsmiljø eller af andre årsager. Ordet bør derfor ikke bruges som betegnelse for lungesygdommen KOL, ligesom vi undlader brug af nedsættende ord om andre livsstilsrelaterede sygdomme, påpeger hun.

Følg sundhedsstoffet på facebook

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.