Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvide ris øger risikoen for diabetes 2

Det gælder om at holde igen med de hvide ris, hvis man vil undgå at få diabetes 2.

Intet er godt i for store portioner. Slet ikke hvide ris. For hver ekstra portion, man indtager, stiger risikoen for at udvikle diabetes 2 med ti procent. Det viser en undersøgelse fra Harvard School of Public Health i Boston, USA, skriver Time.

Forskerne har analyseret resultaterne fra fire tidligere undersøgelser, der involverede 352.384 personer fra Kina, Japan, USA og Australien. Alle deltagere var mellem 4 og 22 år og havde ikke diabetes, da undersøgelserne gik i gang.

Forsøgspersonerne, der spiste mest ris, havde 27 procent større chance for at udvikle diabetes 2 end de forsøgspersoner, der spiste mindst ris. Derudover var risikoen størst blandt asiaterne.

Følg også sundhedsstoffet på Facebook.

Scorer højt på GI-indeks
Det står ikke helt klart, hvorfor hvide ris kan øge risikoen for diabetes 2, men ifølge forskerne kan det skyldes risenes høje score på Glykæmisk Indeks (GI), der er udtryk for, hvor meget blodsukkeret stiger, når man har indtaget en bestemt mængde af en fødevare. Hvide ris har en score på cirka 70 på GI-indekset, hvilket betyder, at de giver et unaturligt og alt for højt blodsukkerniveau.

”Hvide ris mangler også næringsstoffer som fiber og magnesium. Folk med et højt indtag af hvide ris mangler disse gavnlige næringsstoffer, og asiatiske befolkninger har et stort forbrug af hvide ris. Hvis man i stedet spiser brune ris, vil man få disse næringsstoffer,” siger professor i medicin Qi Sun, der har været med til at lave analysen.   

Det er dog ikke nok at kvitte de hvide ris, hvis man vil undgå diabetes 2, siger forskerne bag analysen og andre ernæringseksperter. Et generelt fald i fysisk aktivitet og et større madindtag er også medvirkende til, at flere er overvægtige og udvikler diabetes 2.

”Det er hvide ris plus aspekter af moderne livsstil – inklusiv mindre fysisk arbejde - der sammen øger forekomsten af type 2-diabetes,” siger Dr. David Katz, der er lektor i offentlig sundhed på Yale University, USA.

Diabetes 2 i Danmark
I Danmark er der ifølge Diabetesforeningen 230.000 personer med diagnosticeret diabetes 2, mens lige så mange forventes at have sygdommen uden at være klar over det. Samtidig har 750.000 danskere forstadier til diabetes 2, og det forventes, at 30-40 procent af prædiabetikerne vil udvikle sygdommen inden for 3,5 år.

Diabetes 2 er arveligt, så hvis en af dine forældre har sygdommen, er der stor risiko for, at du også har anlæg for sygdommen i dine gener. Hvis begge dine forældre har diabetes 2, øges din risiko for at udvikle sygdommen med 80 procent, skriver Diabetesforeningen på sin hjemmeside.

Læs også:

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.