Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver femte dansker lider af alvorlig søvnløshed

Søvneksperter advarer om, at søvnløshed er et samfundsproblem, der bør prioriteres højere i sundhedssystemet.

Modelfoto.
Modelfoto.

Hver femte dansker har svært ved at sove mindst en gang om ugen, viser en undersøgelse ifølge Jyllands-Posten.

Landets førende søvnforsker mener, at det er bekymrende mange og foreslår en mere målrettet behandling.

De praktiserende læger kan i dag kun tilbyde medicinsk behandling, og den er forbundet med risiko for afhængighed.

»God søvn er afgørende for ens helbred og sundhed. Man bør tage det alvorligt, såfremt man ikke sover godt eller får for lidt søvn,« siger professor og overlæge ved Rigshospitalet Poul Jennum, der leder Dansk Center for Søvnmedicin.

Ifølge Poul Jennum er dårlig søvn en lidelse på linje med fedme og manglende motion, og han foreslår uddannelse af søvnterapeuter, der kan arbejde sammen med de praktiserende læger, og etablering af centre, der kan varetage de sværeste tilfælde.

Vidensråd for Forebyggelse har udgivet en rapport, der viser, at risikoen for at udvikle type 2-diabetes er øget med 50 procent hos personer, der har svært ved at falde i søvn, mens personer, der sover mindre end syv-otte timer om natten har omkring 50 procent øget risiko for hjertekarsygdomme og 15 procent højere risiko for slagtilfælde sammenlignet med den, der sover mere og bedre, skriver Jyllands-Posten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.