Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er de overraskende fordele ved at huske dine drømme

»Det må jeg lige sove på«, har du måske hørt dig selv sige, når du skal træffe en stor beslutning og tvivlen melder sig. Efter en god nats søvn, virker det hele ofte lidt mere overskueligt. Du har fået hvilet ud og har fået ny energi, men ikke nok med det – du har drømt. Og netop drømmene kan hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger, mener flere eksperter.

Når du drømmer, er hjernen ofte lige så aktiv som i vågen tilstand, og drømmestadiet har også navnet 'vågen hjerne i sovende krop'. Hjernen bearbejder de oplevelser, du har haft i løbet af dagen, og ifølge Michael Rohde, som forsker i drømme i samarbejde med Lunds Universitet, er der mange fordele ved at huske og arbejde med sine drømme.

»Drømmene hjælper os med at løse de problemer, vi tumler med i vores vågne liv, for når vi drømmer, er vi mere kreative og tænker ud af boksen. Desuden afslører drømmene ting om os selv, som vi ikke er bevidste om. I den travle hverdag, gælder det bare om overlevelse, men når vi sover, kobler vi af og kommer ned i gear, og så er der pludselig tid til at tænke over, hvordan vi egentlig går og har det. Hvis man arbejder med sine drømme, kan man i højere grad blive i stand til at leve sit liv, som man gerne vil leve det,« siger han.

Også psykolog og psykoterapeut Jørgen Groth er overvist om, at der er mange skjulte svar at hente, hvis vi forstår vores drømme.

»Alle mennesker rummer modsætninger og konflikter i deres personlighed, og mens vi sover, arbejder vores psyke på at udbedre nogle af de mange konflikter. Ofte viser drømmene nogle af vores skyggesider, som vi ikke tør kigge på, når vi er vågne. Når vi sover, kan vi ikke på samme måde forhindre de tanker, som vi ikke har lyst til at tænke, og drømmene viser os sider af os selv, som vi ikke altid er klar over, at vi har,« siger han og tilføjer:

»Hvis vi indser, at vi har flere sider og er sammensat af mange forskellige karaktertræk, bliver vi mere hele mennesker. Vi bliver bedre til at forstå os selv og til at træffe de beslutninger, som er bedst for os,« siger han.

Forstå dine drømme

For at forstå drømmenes skjulte sprog handler det ifølge Jørgen Groth først og fremmest om at indse, at alle drømmene handler om os selv, og at alle de karakterer og ting, vi møder i drømmene, er et symbol på os selv.

»Hvis du drømmer om et brændende hus, er det et symbol på noget, der sker i din personlighed. Derfor bliver du nødt til at forestille dig, at du er et brændende hus og sige nogle sætninger, som om du er huset: 'Jeg er et hus, der brænder. Mine vægge falder fra hinanden'. Langsomt vil det gå op for dig, at du i virkeligheden taler om dig selv, og så vil du have lettere ved at forstå, hvordan du i virkeligheden har det,« siger han.

Han understreger, at arbejdet med drømme er individuelt, og at drømmeren selv må finde frem til drømmens betydning. Den holdning deler han med drømmetyderen Mirza Mølgaard.

LÆS OGSÅ: Dét betyder dine drømme

»Drømmens symbolsprog er subjektivt, og der findes ingen facitlister og faste drømmefortolkninger. Det hele handler om, hvad du forbinder med de personer og ting, du møder i dine drømme. Som drømmetyder kan jeg stille spørgsmål til drømmen og på den måde sætte nogle tanker i gang hos drømmeren, men det er kun drømmeren selv, som kan indse, hvad drømmen virkelig handler om,« siger hun.

Drømme er godt for helbredet

Ifølge Mikael Rasmussen, som er søvnekspert fra Center for Stress og Trivsel er det fint at tage udgangspunkt i sine drømme, hvis man ønsker at reflektere over sit liv. Men han mener ikke, at man skal tage drømmene for bogstaveligt og betragter primært drømmearbejde som et underholdende element.

»Som udgangspunkt er det slet ikke meningen, at vi skal huske vores drømme. Drømmene hjælper dig med at bearbejde de oplevelser, du har haft i løbet af dagen, ved at få dig til at gennemleve dem igen, mens du sover. Det er en proces, der sker helt automatisk, for at du kan fungere godt i vågen tilstand, og det er ikke nødvendigt at tænke videre over dine drømme, når du vågner,« siger han.

Der er altså uenighed blandt forskerne om, hvorvidt man kan finde mening og svar i sine drømme eller ej. Men én ting er de enige om; drømmene er vigtige.

»Der er ikke noget entydigt svar på, hvorfor mennesker drømmer. Men de fleste forskere er enige om, at drømmene - både dem vi har i løbet af REM-søvnen og uden for REM-søvnen - er med til at styrke vores hukommelse, gøre os bedre til at lære og især er med til at opretholde en sund, mental balance,« siger drømmeforsker Michael Rohde.

Alligevel er der ingen grund til at frygte for helbredet, hvis du ikke kan huske dine drømme. Uanset om du vågner med glimt fra vilde drømmeeventyr eller intet husker, har undersøgelser nemlig vist, at alle mennesker i gennemsnit drømmer cirka to timer hver nat.

LÆS OGSÅ: 3 kvinder: Vi udlevede vores drøm i 40'erne

LÆS OGSÅ: Sådan dropper du pligtfølelsen

LÆS OGSÅ: Dét får du ud af at rose andre

Artiklen er publiceret i samarbjede med Altfordamerne.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.