Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ftalater i creme kan gøre børn fede

Fedme, øget taljemål og et højt BMI hos børn kan skyldes, at de har været udsat for ftalater i creme, parfume og kosmetik, viser ny undersøgelse.

"Dette er det første videnskabelige bevis på, at de (ftalater, red.) muligvis fører til fedme i barndommen,” siger ph.d. og lektor Susan Teitelbaum fra Children’s Environmental Health Center.
"Dette er det første videnskabelige bevis på, at de (ftalater, red.) muligvis fører til fedme i barndommen,” siger ph.d. og lektor Susan Teitelbaum fra Children’s Environmental Health Center.

Det er alment kendt, at fedt, sukker og manglende motion kan give både vokse og børn nogle ekstra kilo på sidebenene. 

Men nu viser det sig, at også det at blive udsat for den kemiske gruppe stoffer ’ftalater’ kan føre til både fedme, øget taljemål og forhøjet Body Mass Index (BMI) hos børn. 

Det skriver det amerikanske videnssite ScienceDaily på baggrund af en undersøgelse, som en gruppe forskere fra Children’s Environmental Health Center i New York har lavet. 

Ftalater er en gruppe menneskeskabte, kemiske stoffer, som har været anvendt i industrien i årevis til blandt andet at blødgøre plastik og til at forbedre konsistensen i make-up, parfume og cremer. Stofferne er før blevet beskyldt for at forstyrre børns hormonbalance og forringe drenges sædkvalitet. 

Læs også
Kan fedme gå i arv?
Overvægtige lever længere end undervægtige
Har overvægtige skarpere madnæser?

Ftalater øger børns BMI

I den nye undersøgelse studerede forskerne koncentrationen af ftalater i 387 børns urin og registrerede desuden børnenes BMI, højde og taljemål et år senere.

Urintesten afslørede, at mere end 97 procent af børnene havde været fysisk udsatte for ftalater – typisk fra medicin, parfume, creme eller andre kosmetiske produkter. 

Og mere overraskende fandt forskerne altså en sammenhæng mellem koncentrationen af ftalater i urinen og overvægt hos børnene. 

Eksempelvis registrerede de et ti procent højere BMI hos piger med den højeste koncentration af ftalater i urinen end hos dem med den laveste koncentration. 

“Dette er det første videnskabelige bevis på, at de (ftalater, red.) muligvis fører til fedme i barndommen,” siger lederen af undersøgelsen, ph.d. og lektor Susan Teitelbaum fra Children’s Environmental Health Center til ScienceDaily.  

“Studiet understreger desuden vigtigheden af at reducere børns udsættelse for disse kemikalier, hvor det er muligt,” tilføjer hun. 

Læs også
Influenza-vaccine virker dårligst på overvægtige
Overvægtige spiser sjældnere
Fedme og stress forstærker hinanden

Ingen panik i Danmark

Der er dog ingen grund til, at danske småbørnsforældre går i panik over den nye undersøgelse, melder Miljøstyrelsen.

For så længe cremerne er produceret og solgt i Europa, findes der sandsynligvis ingen farlige ftalater i dem. De farlige ftalater er nemlig forbudt i legetøj og i personlige plejeprodukter i Europa. De regler gælder dog ikke i Amerika, hvor undersøgelsen er foretaget. 

Læs Miljøstyrelsens regler for ftalater i småbørnsartikler her. 

Den amerikanske undersøgelse er tilgængelig i journalen Environmental Research

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.