Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Festrygning er lige så usundt som daglig rygning

Ryger du kun til fester? Det redder dig ikke fra tobaksskader.

Der skal ikke mange cigaretter til at skade hjertesundheden. Modelfoto.
Der skal ikke mange cigaretter til at skade hjertesundheden. Modelfoto.

Selv om du kun ryger en smøg i ny og næ - til fester og andre særlige lejligheder - skal du ikke regne med at undgå skader fra tobakken. Daglige rygere og festrygere er lige udsatte for at have for højt blodtryk og for meget kolesterol i blodet. Det viser en stor amerikansk undersøgelse, der for første gang har set nærmere på hjertesundheden hos festrygere.

I alt 39.555 mennesker har deltaget i undersøgelsen Million Hearts, og mere end hver tiende angiver selv at være festrygere.

»Det er en overset gruppe af befolkningen. Sundhedspersonale plejer ikke at spørge om festrygning. Man spørger folk, om de ryger, og det har festrygerne tendens til at sige nej til,« siger Bernadette Melnyk, som er dekan på Ohio State’s Sygeplejeskole og har ledet undersøgelsen.

Foruden festrygerne var der i undersøgelsen godt 17 procent faste rygere. For begge grupper gælder, at 75 procent havde forhøjet blodtryk og 54 procent havde forhøjet kolesterol. Festrygerne havde tendens til at være yngre end de faste rygere, og der er flere mænd i denne gruppe.

»Ikke-rygning er klart det bedste valg. Selv rygning i sociale situationer går ud over hjertesundheden,« siger Kate Gawlik, lektor i sygepleje, i en pressemeddelelse Ohio State University.

I denne omgang har forskerne ikke set på andre risici ved rygning, som lungekræft og KOL. Men forhøjet blodtryk og kolesterol giver øget risiko for hjerte-kar-sygdom, som er den næsthyppigste dødsårsag herhjemme. Hver fjerde dansker dør af en hjerte-kar-sygdom.

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.