Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fed mad kan svække sæden

Usund kost med for meget mættet fedt kan svække mænds muligheder for familieforøgelse. Der er dog stadig håb, mener forskere.

Hvis man går og overvejer familieforøgelse, skal manden i huset nok tænke sig om en ekstra gang, inden han sætter tænderne i en saftig bøf eller en omgang bacon.

Det er fødevarer, der indeholder store mængder mættede fedtsyrer, som i ny forskning gøres til synder, når det kommer til mænd og deres sædkvalitet. Resultaterne, der er publiceret i journalen Human Reproduction, viser, at der er en mulig sammenhæng mellem indtaget af mættede fedtsyrer og mænds sædkvalitet.

De amerikanske forskere fandt ud af, at mænd der spiste mest af det mættede fedt, havde 35 pct. dårligere sædkvalitet, end de mænd der spiste mindst. Samtidig havde fedtspisende 38 pct. lavere koncentration af sædceller.

Forbruget skal begrænses
Resultaterne er opsigtsvækkende, mener forskeren Jill Attaman, som har været med til udarbejde undersøgelsen.

"Størrelsen af sammenhængen er ganske dramatisk og giver yderligere grund til at støtte den sundhedsmæssige indsats for at begrænse forbruget af mættet fedt. Især hvis man tager sammenhængen mellem mættet fedt og andre sundhedsmæssige resultater, såsom hjerte-kar-sygdomme, i betragtning" siger Jill Attaman.

Læs også:
Soja skader sæden
Sex styrker sædkvaliteten
Hjemmeside skal hjælpe ufrivilligt barnløse

Omega 3 forbedrer sædkvaliteten
Det mættede fedt har været genstand for stor diskussion om, hvor vidt det er skadeligt eller ej. Her har det været beskyldt for at øge risikoen for hjerte-kar -sygdomme og blodpropper.

Hvor om alting er, så er det dog ikke sortsyn det hele, for forskerne fandt også frem til, at visse fedtsyrer kan forbedre sædkvaliteten. Det kan hjælpe på vores såkaldte reproduktive sundhed, som referer til sundhed i forbindelse med seksualitet, fødsel og i dette tilfælde graviditet.

"Hvis mænd ændrer deres kost ved at øge indtaget af Omega 3-fedtsyrer, så vil det ikke kun forbedre den generelle sundhed, men også den reproduktive sundhed," siger Jill Attaman, en af professorerne bag undersøgelsen, om Omega 3, der blandt andet er store mængder af i fede fisk som sild og laks.

Følg også sundhedsstoffet på Facebook

Det er usikkert, om fiskefedtet kan opveje indtaget af de mættede fedtsyrers negative påvirkning af sædkvaliteten. Det er også usikkert, om bacon og ost skal droppes helt til morgenmaden, hvis der er planer om familieforøgelse.

Forskerne pointerer nemlig, at det 99 mand store forsøg stadig er et meget lille grundlag at danne en endegyldig sammenhæng ud fra, selv om resultaterne peger i den retning.

Læs også:
Soja skader sæden
Sex styrker sædkvaliteten
Hjemmeside skal hjælpe ufrivilligt barnløse 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.