Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Drop kapslerne og spis rigtig fisk

Fisk flere gange om ugen mindsker risikoen for hjerteanfald. Til gengæld kan det ikke betale sig at købe fiskeolietabletter. De har nemlig ingen effekt, fastslår ny rapport.

Det er svært at finde rundt i. Skal man spise fisk, hvor tit skal det spises og kan man nøjes med at sluge en kapsel med fiskeolie?

Med en ny analyse af undersøgelse af netop fiskeolie er forskere fra blandt andet Cambridge, Harvard og Oxford University tilsyneladende kommet et skridt nærmere de endegyldige svar.

Deres analyse, publiceret i det internetbaserede tidsskrift BMJ, viser nemlig, at mens det er sundt og godt for hjertet jævnligt at spise fisk, så har fiskeolietabletter ingen effekt .

Forskerne har analyseret 38 undersøgelser, hvor der indgik knap 800.000 forsøgspersoner og omkring 34.000 slagtilfælde. Alle undersøgelser havde vidt forskellige fremgangsmåder og størrelser, men alligevel er det lykkes for forskerne at nå til nogle klare konklusioner.

Personer, der spiste fisk to til fire gange ugentligt, nedsatte deres risiko for slagtilfælde med seks procent, mens de forsøgspersoner, der fik fisk fem gange om ugen, nedsatte risikoen med hele 12 procent.

Samtidig viser analysen, at de, der spiste fiskeolie som kosttilskud, ikke mindskede deres risiko for slagtilfælde.

- Vi tror, at den gavnlige effekt af fiskeolie-tabletter er ganske lille, mens fisk fyldt med gode næringsstoffer og meget små mængder af mættet fedt, siger analysens ledende forfatter Rajiv Chowdhury fra University of Cambridge til NY Times. 

Forskningslederen understreger, at det også har betydning, hvad du ikke spiser, når du spiser fisk:

- Når du spiser fisk oftere, spiser du mindre mængder af potentielt dårlige proteiner som rødt kød, siger han.

Hos Hjerteforeningen genkender de, at fisken er at foretrække frem for fiskeolietabletterne. I hvert fald når det gælder raske mennesker.

- Folk, der har fået en hjertekarsygdom, og som ikke kan få spist fisk, anbefaler vi at spise et fiskeolie-tilskud. Men det gælder ikke raske, for der er ganske rigtigt ingen dokumentation for, at fiskeolietabletter skulle have gavnlig effekt eller mindske risikoen for slagtilfælde hos raske, siger Kirsten Sonne, klinisk diætist hos Hjerteforeningen.

Følg sundhedsstoffet på facebook

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.