Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Din ansigtsform fortæller, om du er venstre- eller højrehåndet

Kropsbygning og ansigtsform er forbundet med andre træk ved dit helbred og livsførelse.

Billede: University of Washington
Billede: University of Washington

Siden oldtiden har man ment at vide, at folk med overbid havde større risiko for at få tuberkulose. Nu finder forskere en anden stærk sammenhæng med overbid, vigende hage og svag kæbe: Mennesker med den ansigsform har større sandsynlighed for at være venstrehåndede.

Sammenhængen er fundet ved at analysere tandlægejournaler for 13.536 amerikanere, der har deltaget i tre nationale spørgeskemaundersøgelser. Og røntgenbillederne i journalerne viste, at der var større chance for at en venstrehåndet person havde ansigtsformen med en svag kæbe, overbid og vigende hage.

Netop den ansigtsform blev allerede af de gamle grækere forbundet med en større risiko for tuberkulose, som har været menneskehedens svøbe og følgesvend siden tidernes morgen. De fleste af den type sammenhænge bliver senere gennemhullet, men mere videnskabelige undersøgelser i nyere tid bekræftede, at en spinkel kropsbygning, der ofte ledsages af et smalt ansigt med en svag kæbe, er forbundet med større modtagelighed for tuberkulose.

Den spinkle kropsform blev tidligere kaldt »ektomorf«. Begrebet bruges stadig i bodybuilder- og fitness-kredse, men det er opstået i den såkaldte konstitutionsklære fra forrige århundrede, der også har betegnelser for den atletiske kropstype, »mesomorf« og den korpulente, »endomorf«. De samme tre kropstyperne blev også kaldt »leptosom«, »atletisk« og »pyknisk«.

Der var ikke ret meget om snakken, dengang lægerne mente at kunne se på et menneskes kropsform, om det var kriminelt eller overdrevent følelsesfuldt. Og sammenhængen med venstrehåndethed og tuberkulose er da heller ikke stærk nok til at diagnosticere ud fra. Overrepræsentationen af venstrehåndethed hos folk med overbid og svag kæbe er kun 25 procent, så ræk ikke venstre hånd frem til goddag, bare fordi den nye kollega ser lidt splejset ud.

Men sammenhænge af den slags kan bruges til at gå på jagt efter underliggende årsager og måske bliver klogere på sygdomme.

Og sammenhængen kan måske også forklare nogle besynderlige geografiske afvigelser. De britiske øer var således engang tuberkulosehøjborg i Vesteuropa, og briterne har samtidig en høj forekomst af både vigende hager og venstrehåndethed, skriver forskerne bag analysen i en pressemeddelelse.

Analysen af tandlægejournalerne og de tre nationale undersøgelser er udført ved University of Washington i samarbejde mellem tandlægeskolen og epidemiologer, der undersøger folkesundhed. Den er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift »Laterality: Asymmetries of Body, Brain and Cognition«: Handedness and lower face variability: Findings in three national surveys.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.