Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Coaching gør sundheds-apps mere effektive

Sundheds-apps kombineret med en personlig coach kan være meget effektive, viser ny forskning. Danske eksperter spår sundheds-apps en stor rolle.

Et af de bedste midler mod usunde vaner og tiltagende fedme er et langt, intensivt kursus. Men den slags kræver ikke bare store mængder fritid – det koster også hurtigt en månedsløn eller to at deltage.

Endnu værre er det, at mange falder tilbage i de gamle vaner, når kurset, sammenholdet derfra og de faste rammer forsvinder.

Men ny forskning peger på, at sundheds-apps på mobilen og andre tekniske hjælpemidler kan forstærke effekten fra et kursusforløb betragteligt.

I undersøgelsen, der netop er udgivet i seneste udgave af det anderkendte Archives of Internal Medicine, er 70 overvægtige blevet fulgt under sundhedskursus »Move!« Halvdelen af gruppen skulle supplere kurset både under og efter med et elektronisk program, der kunne beregne det daglige kalorieindtag, holde styr på vægtforandringer, planlægge og opmuntre til motion samt stå for direkte kontakt med de øvrige i gruppen og en personlig coach.

Samtlige testpersoner blev betegnet som absolutte nybegyndere på det teknologiske plan.

I gennemsnit tabte forsøgspersonerne udstyret med app’en 3,5 kilo mere end de øvrige i løbet af de første tre måneder. Deres chance for at have smidt fem procent af deres samlede kropsvægt efter et halvt år var hele fire gange så stor. Og da et helt år var gået, havde de med dobbelt så stor hyppighed formået at holde deres vægttab.

Bonnie Spring, der er hovedforfatter på den nye, amerikanske undersøgelse, forklarede under offentliggørelsen af undersøgelsen et par af grundene til, at apps egner sig godt til vægttab.

»De mest effektive måder at få folk til at tabe sig vedvarende er at opmuntre dem til at føre regnskab og at tilbyde social støtte,« siger Bonnie Spring, der er hovedforfatter på den nye, amerikanske undersøgelse. Hun er desuden direktør for Center for Adfærd og Sundhed på det Chicago-baserede forskningsinstitut, Northwestern Medicine.

Vi har fremlagt undersøgelsen for to af de førende danske sundhedseksperter: Forfatter og ernæringsekspert Per Brændgaard samt professor og overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund.

De mener begge, at teknologi fremover kommer til at spille en langt større rolle i danskernes kamp for et sundere liv. Klarlund understreger, at nogle af de vigtigste elementer for personer, der skal ændre vane, er løbende feedback, netværksdannelse og følelsen af at nogle hepper på én. Det kan apps. Og at man oven i hatten ville kunne tilbyde disse programmer på smartphones til få kroner er et kæmpe plus, siger hun.

Hun advarer dog mod at lade sig rive alt for meget med med hensyn til ovenstående undersøgelse, da langtidsvirkningerne ved app-brug i sundhedsøjemed endnu ikke er undersøgt.

»Det kan jo være, at man bliver immun over for den type stimulans efterhånden. At den mister sin effekt. Men overordnet er jeg positiv over for, at det kan være et nutidigt og positivt værktøjt,« siger Bente Klarlund, som er med til at udvikle et sundhedsværktøj for folk ramt af type-2 diabetes, der inden længe vil være at finde i Apples app-store. Den indeholder mange af de funktioner, der er nævnt hidtil i artiklen.

Per Brændgaard har selv rådgivet danskere i tusindvis om vægttab og sundhed. Og han benytter allerede hjemmesider i sine kurser, men overvejer at supplere med en app inden længe.

»Som personlig træner er det en fordel at arbejde med elektroniske programmer. Computeren filtrerer den enorme strøm af data, så man som vejleder kun ser det relevante. Dermed kan du bruge tiden, hvor du sidder ansigt til ansigt med personen langt mere effektivt,« siger Brændgaard.

»Det lyder måske lavpraktisk, men faktisk betyder det også meget for folk, at de kan få hjælp lige der, hvor de er. Gennem mobiltelefonen. I starten af et kursus er folk vilde med at mødes og lære hinanden at kende, men efterhånden får det mange til at falde fra, at de skal være på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Det idelle må være, at de mødes i starten, men derefter netværker videre gennem programmerne,« siger Per Brændgaard.

Også Bonnie Springs på Northwestern Medicine har luret den økonomiske fordel. Derfor er hendes team begyndt at udvikle nye kursusforløb, hvor elektronikken fylder langt mere, og priserne derfor kan holdes nede. Spring regner med, at man med 3.000 kroner – inklusiv kursus, app og personlig coaching – vil ramme et passende leje for længerevarende vægttabsforløb.

Den idé tiltaler Per Brændgaard, der håber, at den amerikanske undersøgelse kan være med til at starte en bølge, hvor effektivt ikke nødvendigvis er lig med en høj pris.

»Groft sagt har der hidtil været to metoder: De ineffektive, billige kurser. Og de dyre, tidskrævende og effektive kurser. Kunsten er at lave noget, der er både billigt og effektivt. Vi skal blive endnu bedre til at kombinere den virkelige og virtuelle verden,« siger Per Brændgaard.

Facebook: Følg sundhedsstoffet

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.