Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Alkohol under graviditeten kan skade barnets IQ

En eller to genstande om ugen under graviditeten påvirker det ufødte barns IQ. Det viser en ny britisk undersøgelse.

En enkelt øl eller et enkelt glas vin om ugen. Det lyder ikke af meget, og mon ikke en hel del gravide har fået sig en enkelt genstand eller to i løbet af deres graviditet.

Men alkohol kan have skadelig effekt på barnet i mors mave, hvis hun drikker mellem en og seks genstande om ugen.

Det viser en ny undersøgelse fra Oxford og Bristol University, der er publiceret i det medicinske tidsskrift PLOS One.

Forskerne bag undersøgelsen har kigget på 4.000 børns IQ og sammenlignet den med moderens alkoholindtag under graviditeten. Og undersøgelsen har altså vist, at et alkoholindtag på en til seks genstande om ugen under graviditeten påvirker barnets IQ i negativ retning.

Selv om det er små forskelle, der skiller børn, hvis mødre har drukket moderat gennem deres graviditet fra andre børn, påpeger forskningsleder Ron Gray fra Oxford University, at en lavere IQ påviseligt hænger sammen med sociale vanskeligheder, ringe helbred og tidligere død.

- Det er den enkelte kvindes egen beslutning, om hun vil drikke alkohol under sin graviditet. Jeg ville anbefale at afholde sig fra det. Hvorfor løbe den risiko? siger han til BBC.

Det er dog blevet understreget af andre læger med speciale i graviditet og fødselshjælp, at gravide kvinder, der har fået en lille én i ny og næ, ikke skal gå i panik på grund af de nye forskningsresultater. Andet forskning peger nemlig på, at alkohol ikke påvirker IQ'en, når barnet når femårs-alderen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.