Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Wada-rapport: Russisk regering involveret i dopingsnyd

Ruslands sportsministerium har været indblandet i snyd med dopingprøver, skriver Wada i sin rapport.

Den russiske regering var direkte involveret i doping, viser ny undersøgelse.
Den russiske regering var direkte involveret i doping, viser ny undersøgelse.

Toronto. Der er blevet snydt med dopingprøver fra russiske atleter flere store sportsbegivenheder, og svindlen blev orkestreret af Ruslands sportsministerium.

Det er en af konklusionerne i den rapport, som Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har præsenteret i Toronto.

Her bliver Ruslands Hemmelige Politi (FSB) og Ruslands Nationale Sportscenter (CSP) udpeget som direkte medskyldige.

- Sportsministeriet dirigerede, kontrollerede og styrede manipulationen med atleternes prøveresultater eller byttede dopingprøver med aktiv assistance fra FSB, CSP og dopinglaboratorierne i såvel Moskva som Sotji, konkluderer rapporten.

Den godt 100 sider lange rapport fører ifølge lederen af undersøgelsen, Richard McLaren, også bevis for et statsstøttet dopingprogram til de russiske atleter.

Wada-rapporten er blevet til på baggrund af de anklager, den tidligere chef for Ruslands antidopingenhed Grigory Rodchenkov tidligere på året fremsatte i en artikel i New York Times.

Rodchenkov hævdede, at han forsynede snesevis af russiske sportsfolk, herunder 15 medaljetagere ved vinter-OL i Sotji i 2014, med forbudte stoffer.

Dopingprogrammet var også aktivt op til OL i London to år tidligere, atletik-VM i Moskva 2013 og svømme-VM i Kazan sidste år, forklarede den tidligere dopingchef, der nu er flygtet til USA.

Ifølge undersøgelseschef Richard McLaren er der fundet bevis for, at en lang række positive dopingprøver blev skiftet ud med negative i dopinglaboratoriet i Moskva i forbindelse med atletik-VM i 2013.

En endnu mere avanceret metode blev anvendt året efter ved vinter-OL i Sotji, hvor det lokale laboratorium arbejdede med "en unik byttemetode, så dopede russiske atleter kunne stille op ved legene."

Den hårde kritik mod Rusland kommer ikke uventet, og allerede søndag erklærede en række landes antidopingenheder, at Rusland bør udelukkes helt fra næste måneds OL i Rio de Janeiro.

Erklæringen fik hård kritik fra flere sider, blandt andre formanden for Den Europæiske Olympiske Komité, Pat Hickey.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.