Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Wada får mere magt med nyt regelsæt

Wada ønsker mere magt, så agenturet kan iværksætte sanktioner i fremtiden, fremgår det af nyt regelforslag.

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) forventer at blive i stand til at anvende sanktioner i stedet for kun at kunne foreslå dem.

Det var hovedbudskabet i den præsentation af ændrede regler, som kom frem i forbindelse med et møde torsdag i agenturets Foundation Board, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Regelændringen vil betyde, at Wada i fremtiden vil kunne anvende sanktioner over for blandt andet nationer, forbund og nationale olympiske komitéer, der bliver stemplet til ikke at være i overensstemmelse med Wadas regler.

I dag er Wada kun i stand til at foreslå, at der iværksættes sanktioner.

Baggrunden for at ændre reglerne er det kaos, der opstod i forbindelse med Ruslands deltagelse ved OL i Rio i 2016.

På det tidspunkt var alle russiske atletikudøvere suspenderet fra at stille op i internationale atletikkonkurrencer, fordi russerne ifølge Wada har et statskontrolleret dopingprogram og slet ikke lever op til Wadas regler.

Det fik Wada til at anbefale, at Rusland helt blev udelukket fra at deltage i OL i Rio, men Den Internationale Olympiske Komité (IOC) afviste forslaget og lod det være op til de enkelte specialforbund at træffe en afgørelse.

Det gav kaotiske tilstande, hvor ingen kort før OL anede, om de russiske atleter måtte deltage.

- Man er nødt til at få et eller andet på plads, så man ved, hvilke regler der gælder.

- Hvis vi siger til nogen, at de ikke er i overensstemmelse, så orienterer vi derfor IOC og andre, og så vil IOC være bundet af reglerne, siger Dick Pound, der er tidligere præsident i Wada og nuværende medlem af agenturets Foundation Board, ifølge Reuters.

Målet er, at Wadas nye regler på området kan vedtages på et møde i Wada til november.

Sker det, vil Wada i fremtiden i ekstreme tilfælde kunne udelukke nationer og forbund fra at deltage ved eksempelvis OL og verdensmesterskaber.

En nation eller et forbund vil så kunne appellere til et uafhængigt panel, og hvis panelet underkender Wada, så vil Wada kunne indbringe sagen for Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.