Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vestager sikrer skøjteløbere kommercielle rettigheder

En principiel EU-afgørelse om speedskateres deltagelse i et showstævne kan få betydning i andre sportsgrene.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager præsenterede fredag en afgørelse, der sikrer speedskatere bedre kommercielle rettigheder, end reglerne hos Den Internationale Speedskating Union giver dem. Reuters/Eric Vidal
Konkurrencekommissær Margrethe Vestager præsenterede fredag en afgørelse, der sikrer speedskatere bedre kommercielle rettigheder, end reglerne hos Den Internationale Speedskating Union giver dem. Reuters/Eric Vidal

Bruxelles. EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har fredag pålagt Den Internationale Speedskating Union (ISU) at fjerne unionens regel, der forbyder speedskatere at konkurrere i konkurrencer uden for ISU-regi.

Den principielle afgørelse kan også tvinge internationale specialforbund i andre sportsgrene til at ændre regler og dermed sikre økonomisk bedre rettigheder for udøverne.

De to hollandske skøjteløbere Mark Tuitert og Niels Kerstholt blev af ISU nægtet at deltage i et økonomisk lukrativt showstævne i Dubai. Den beslutning har de to hollændere taget hele vejen til EU-Kommissionen, som endte med at give dem medhold.

ISU's regler strider mod EU's regler for arbejdsmarkedet.

»Udøvere som Tuitert og Kerstholt bør have mulighed for at få det maksimale ud af de år, hvor de kan præstere på det højeste niveau,« siger Margrethe Vestager.

ISU har 90 dage til at ændre unionens regler. Ellers vil unionen modtage en økonomisk straf på op til fem procent af unionens omsætning.

Speedskaternes forbund er uenig i afgørelsen og mener ikke, at den sætter kommercielle interesserer foran principper som integritet og sikkerhed, lyder det i en erklæring fra ISU.

Fredagens EU-afgørelse sammenlignes med Bosman-dommen, som i 1995 ændrede reglerne for fodboldens transfermarked. Også dengang vurderede EU-Kommissionen, at de gældende regler var i strid med konkurrencereglerne.

Speedskating, der også er kendt som hurtigløb på skøjter, har også danske udøvere med fremme i verdenstoppen. Elena Møller Rigas og Viktor Hald Thorup skal med til vinter-OL i februar.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.