Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Superligabosser nedtoner DBU-kritik

Kritikken af playersponsorater preller af på flere sportsdirektører i Superligaen.

FC Midtjyllands Mads Albæk (midten) har kritiseret sin klub for at sælge ham til en gruppe investorere bag hans ryg.
FC Midtjyllands Mads Albæk (midten) har kritiseret sin klub for at sælge ham til en gruppe investorere bag hans ryg.

Det er ikke et problem, når lokale sponsorer investerer i Superliga-spillere.

Sådan lyder det fra sportschefer i flere af de danske Superliga-klubber, efter DBU-formand Allan Hansen i går rettede et skarpt angreb mod de såkaldte playersponsorater.

Debatten udspringer af Mads Albæks kritik af FC Midtjylland, der før jul uden midtbanespillerens viden solgte ham og seks holdkammerater til en gruppe investorer for at få penge i den trængte klubkasse. Det har fået Allan Hansen til at kalde sagen »det tætteste man kan komme på slavehandel«, og nu foreslår han et forbud mod salg af transferrettigheder.

Et forslag, der ikke høster opbakning i Superliga-miljøet.

»Det vil jeg ikke umiddelbart bakke op om. Det er jo en af de måder, at klubber af vores størrelse kan få muligheden for at hente spillere, der ellers ville være vanskelige at tilknytte,« siger sportsdirektør i Esbjerg, Niels Erik Søndergaard til Berlingske.

Han har tidligere solgt transferrettighederne til klubbens forhenværende topscorer Tim Janssen, som nu er at finde i netop FCM.

Såfremt den pågældende spiller altid er underrettet om et eventuelt rettighedssalg vil han ikke afvise at indgå en lignende aftale i fremtiden.

»Det er stadig en model, som helt klart vil være en mulighed i Esbjerg fremadrettet. Det kan være det, der gør, at vi får mulighed for at hente en spiller, vi ellers ikke kunne hente,« fortæller han.

Ikke nogen sund forretningsmodel

Også i AaB har man før hentet hjælp fra eksterne investorer mod at betale pengene tilbage i forbindelse med spillersalg. Det skete i vinteren 2011, da dengang nedrykningstruede AaB fik økonomisk hjælp til at hente profiler som Thomas Augustinussen, Michael Lumb og Morten Duncan Rasmussen.

Sportsdirektør Lynge Jakobsen vil ikke kommentere på sagen om FC Midtjylland, men han understreger, at han ikke har problemer med den transferaftale, han selv har stået for med lokale investorer.

»Jeg håber ikke, det er noget, AaB skal gøre i tide og utide, for jeg synes ikke, det er en skide sund forretningsmodel. Men som fodboldmand og ansvarlig for, at vi opfører os etisk korrekt, så har jeg ingen problemer med vores aftaler,« siger han.

Samme toner lyder der fra vestegnen, hvor Brøndby i efteråret solgte angriberen Simon Makienok på et playersponsorat til rigmanden Thomas Rasmussen. Heller ikke Ole Bjur anser salgsformen som et problem, selvom både UEFA og FIFA nu vil tage emnet op.

»Vi kan hurtigt sætte alle mulige scenarier op, hvor det ikke er heldigt for spilleren. Men det er stadig spilleren, der i sidste ende bestemmer, om han vil til en anden klub. Det skal vi hele tiden huske på,« siger sportschef Ole Bjur.

Tilbage står FC Midtjylland og ordførende direktør Claus Steinlein, der i går kom i skudlinjen.

Han understreger, at Mads Albæk ikke skal være nervøs for, at drømmen om et udlandsskifte falder til jorden, fordi klubben nu har fået penge, ligesom han erklærer sig uforstående over for beskyldningen om »slavehandel«.

»Det har ingen indflydelse på spillernes mulighed for at komme til udlandet,« siger Claus Steinlein.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.