Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skandaleløber disket for at smide trøjen

Mahiedine Mekhissi-Benabbad skulle aldrig have smidt trøjen under EM i Zürich. Det kostede en guldmedalje.

Mahiedine Mekhissi-Benabbad.
Mahiedine Mekhissi-Benabbad.

Franske Mahiedine Mekhissi-Benabbad vandt torsdag aften guld på 3000 meter forhindringsløb ved EM i Zürich. Men senere blev franskmanden diskvalificeret og frataget sin guldmedalje. Ikke fordi han havde undveget bommene eller løbet ind på græsset, men derimod fordi han på opløbsstrækningen følte trang til at hive singletten af brystet og løbe i mål.

På vej ind i opløbet rev Mekhissi-Benabbad, der var rykket fra konkurrenterne, den tynde overdel over hovedet og vendte sig mod tilskuerne og løftede armene for at få dem til at klappe af ham, mens han forcerede den sidste forhindring med singletten i munden. Da han havde krydset stregen kom der en official løbende og tildelte ham et gult kort for at have forbrudt mod det internationale atletik forbund IAAFs regelsæt og optrådt usportsligt.

Men siden klagede Spanien over franskmandens stripshow, og i henhold til I IAAFs regler om tøj, sko og startnumre, blev den franske løber frataget sejren. Afgørelsen betød, at den spanske løber Angel Mullera blev forfremmet fra fjerdepladsen til en bronzemedalje. Guldet blev i øvrigt nu givet til en anden fransk løber, Yoann Kowal, mens polske Krystian Zylewski avancerede fra bronze til sølv.

Den franske delegation klagede over afgørelsen, men deres appel blev afvist.

»Når jeg tog trøjen af på de sidste meter, var det selvfølgelig på grund af glæde. Det var begejstringen over at vinde. Jeg var så glad for at forsvare min titel. Jeg anede ikke, at jeg ville få en advarsel for det. Men advarslen betyder ingenting, det var bare følelser,« sagde Mekhissi-Benabbad, inden han endeligt blev frataget titlen.

Den mangeårige danske mester i forhindringsløb, Poul Grenaa, er godt tilfreds med den kontroversielle afgørelse. 'Sådan,' skriver han således på sin facebook-side, hvor han linker til appeljuryens beslutning.

29-årige Mekhissi-Benabbad har forud for dette mesterskab har vundet guld ved de to sidste foregående EM og bronze ved VM både i 2011 og 2013 samt sølv ved OL i 2012. Samtidig er han kendt for at komme i søgelyset af de forkerte årsager. I 2011 kom han op at slås med landsmanden Mehdi Baala efter, at de havde løbet mod hinanden på 1500 meter ved Diamond League-stævnet i Monaco. Begge løberne blev idømt 10 måneders karantæne og en bøde på 1500 euro svarende 11.000 kroner samt 50 timers samfundstjeneste.

Ved EM i 2010 i Barcelona beordrede han efter sin sejr maskotten til at knæle foran sig, inden han skubbede den omkuld, og to år senere i Helsinki gentog han sin opførsel. Først slog han en taske ud af hånden på den 14-årige pige, der gemte sig inde i maskotten, og derefter forsøgte han også at skubbe hende i jorden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.