Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
KOMMENTAR

»Sikken træner. Sikken leder. 13 medaljer med kvinder og mænd«

To tabte håndboldfinaler i træk er sandelig til at leve med. Men nederlagenes karakter kan bekymre lidt, skriver Berlingskes sportsredaktør, Flemming Fjeldgaard.

Et skuffet dansk herrehåndboldlandshold med Ulrik Wilbek i spidsen efter finalenederlaget til Frankrig ved EM i Herning.
Et skuffet dansk herrehåndboldlandshold med Ulrik Wilbek i spidsen efter finalenederlaget til Frankrig ved EM i Herning.

En-to-mange.

Danmarks herrehåndboldlandshold når med denne generation af spillere frem til de store oplevelser, og det er da noget, der er værd at respektere.

Men det ligner en tendens, når Ulrik Wilbeks mænd igen søndag aften faldt sammen, da kollektivet og de indbyrdes aftaler virkelig blev testet under det størst tænkelige pres i en finale.

Nu skal det vel ikke til at være en slags dansk håndboldforbandelse, som spillerne skal slæbe rundt på som en mentalt åg?

Det ser lige nu sådan ud.

Holdet faldt som bekendt helt sammen i VM-finalen mod Spanien for et år siden. På udebane i Barcelona tabte holdet med 16 mål til spanierne, og det var en så voldsom ydmygelse, at Ulrik Wilbek flere gange har talt om oplevelsen som ganske speciel. På den negative facon.

Og så igen mod Frankrig i EM-finalen på hjemmebane. En ordentlig kindhest på 32-41. I en kamp, der gik en eneste vej. Danmark havde bolden ved 0-0, men det var det tætteste, danskerne kom på et resultat. På trods af 14.000 larmende mennesker i Boxen var det Frankrig, som var det roligste, kløgtigste og mindst stressede hold på halgulvet.

Frankrig scorede 41 gange, selv om holdet hele anden halvleg brugte al den tid, de kunne tage i alle angreb for at æde uret i stykker.

Niklas Landin havde sin første redning efter 24 lange minutter, og de danske målmænd akkumulerede blot 10 redninger på 51 forsøg.

Men det betyder ikke et sekund, at man bare kan tørre den af på målmændene. Den bekymrende mentalitet begyndte med de strømme af nervøse fejlafleveringer, der prægede Danmarks etablerede angrebsspil. Det gav franske kontramuligheder i spandevis. Og masser af scoringer. Den bekymrende mentalitet så man også i det etablerede forsvarsspil, hvor franskmændene bare igen og igen satte hinanden op til meget åbne afslutningsmuligheder. Og så er det svært at være målmand.

Ja, alle spillere kunne sådan set pege lidt på en anden for at tørre nederlaget af. Men kunsten bliver vist at kigge indad i fællesskab.

Opgaven med at forsøge at bearbejde hovederne på de danske landsholdsspillere tilhører til sommer islændingen Gudmundur Gudmundsson, som skal lykkes med det umulige - at træde i Ulrik Wilbeks fodspor. Dette var Wilbeks sidste store slutrunde som dansk landstræner, inden han bliver dedikeret sportschef for Dansk Håndbold Forbund.

Sikken træner. Sikken leder. 13 medaljer med kvinder og mænd. Og så glemmer vi nok hurtigt, at han søndag aften håndboldtaktisk vist nok kom til kort. Ja, han måtte altså tage sin store del af ansvaret for, at spændingsniveauet slet ikke blev ramt i de danske rækker.

Sølv er også noget. Jeg minder om, at potentialet i dansk landsholdshåndbold slet ikke var blevet helt forløst, før Ulrik Wilbek begyndte at træne holdet. Nu er det konstant i verdenstoppen og igen finalefavorit til VM i Qatar i 2015. Holdet er stadig ungt, og der er masser af talent på vej.

Men den finaleforbandelse vil vi gerne have af vejen.

Flemming Fjeldgaard er sportsredaktør på Berlingske. Du kan også følge ham på twitter.com/ffjeldgaard

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.