Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Norsk OL-legende stopper karrieren efter 25 år på toppen

Efter 25 år på topniveau stopper skiskytten Ole Einar Bjørndalen karrieren. Han vandt 13 OL-medaljer.

Ole Einar Bjørndalen debuterede i World Cuppen for 25 år siden med en 29.-plads i et løb i Kontiolahti. Nu er en lang og succesfuld karriere ovre. Scanpix/Martti Kainulainen
Ole Einar Bjørndalen debuterede i World Cuppen for 25 år siden med en 29.-plads i et løb i Kontiolahti. Nu er en lang og succesfuld karriere ovre. Scanpix/Martti Kainulainen

Den norske skiskydningslegende Ole Einar Bjørndalen stopper karrieren. Det bekræfter den 13-foldige OL-medaljevinder tirsdag på et pressemøde i ydmyge rammer i Simostranda Idrettslags klubhus.

Den 44-årige nordmand har konkurreret på internationalt eliteniveau i 25 år, og i en stor del af dem har han været sportens fremmeste udøver.

- Min motivation er umættelig, og jeg vil gerne tage nogle år til, men jeg er i gang med min sidste sæson, siger en rørt Bjørndalen med knækkende stemme.

- Jeg tog beslutningen endegyldigt i påsken. Den har ligget og luret hele vinteren, og folk i mit sundhedsteam har givet udtryk for, at de mener, at det er bedst at stoppe nu.

Bjørndalen havde frem til vinter-OL i februar rekorden for flest vinterolympiske medaljer, men han blev overhalet af sin langrendsløbende landsmand Marit Bjørgen, der nåede op på 15 OL-medaljer.

Bjørndalens 13 OL-medaljer fordeler sig på otte guldmedaljer, fire sølvmedaljer og en enkelt bronzemedalje.

Hans mest succesfulde OL var i Salt Lake City i 2002, hvor han sikrede sig fire guldmedaljer, men en anden OL-medalje står klarest i erindringen.

- OL i Nagano i 1998 var den største oplevelse, for der vandt jeg mit første OL-guld, siger Bjørndalen.

I tillæg til de mange olympiske medaljer har han også vundet imponerende 45 VM-medaljer. 20 gange er han blevet verdensmester, mens han 14 gange har stået næstøverst på podiet. 11 gange har han vundet VM-bronze.

Seks gange har han vundet den sammenlagte World Cup i skiskydning.

Selv om Ole Einar Bjørndalens karriere overvejende er en succeshistorie, går han alligevel på skiskydningspension med en frisk skuffelse i erindringen.

Nordmanden har flere gange annonceret et karrierestop, men først udskød han stoppet til efter VM på hjemmebane i 2016, og siden satsede han også på at tage årets vinter-OL i Pyeongchang med.

Bjørndalen har i denne sæson dog ikke kunnet leve op til tidligere tiders storhed, og han endte med at blive vraget til Norges OL-trup.

Den efter Bjørndalen-standard skuffende sæson skyldtes blandt andet hjerteflimmer i sæsonoptakten.

- Sæsonen gik ikke som planlagt. Som så mange andre havde jeg selv forventet mere.

- Jeg havde problemer med hjerteflimmer to gange i sæsonoptakten, men jeg fik god hjælp af lægerne. Min krop responderede godt, og jeg kom tilbage i form.

- Jeg var aldrig usikker på, om jeg skulle konkurrere. Konkurrencerne forløb også uproblematisk hver eneste gang, siger Bjørndalen.

Han ved endnu ikke, hvad fremtiden byder på.

- Jeg har fået mange nye tilbud. Jeg kommer til at bruge lidt tid på at bestemme mig for, hvad der skal ske.

- I første omgang skal jeg bruge mere tid sammen med familien, siger Bjørndalen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.