Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordkoreas ishockeykvinder møder medspillere fra syd

Nord- og Sydkorea stiller et fælles ishockeyhold ved vinter-OL, men tiltaget har mødt modstand i Sydkorea.

Nord- og sydkoreanske ishockeyspillere hilser på hinanden i det nationale træningscenter i Sydkorea i landsbyen Jincheon. Scanpix/Song Kyung-seok
Nord- og sydkoreanske ishockeyspillere hilser på hinanden i det nationale træningscenter i Sydkorea i landsbyen Jincheon. Scanpix/Song Kyung-seok

Kvindelige ishockeyspillere fra Nord- og Sydkorea kunne torsdag hilse på hinanden for første gang som medspillere, inden de om få uger stiller op sammen ved vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea.

Ishockeyholdet er en del af en aftale mellem de stridende nabolande, der frem mod vinter-OL er begyndt at tage skridt imod et mere venskabeligt forhold.

Mens de 12 nordkoreanske ishockeyspillere krydsede grænsen til Sydkorea tidligere torsdag, stod 30-40 aktivister og råbte protester mod det nordkoreanske regime ikke langt derfra.

Mødet senere på dagen mellem de to koreanske hold fandt sted i det nationale træningscenter i Sydkorea, som ligger i en landsby syd for hovedstaden, Seoul.

Her blev nordkoreanerne mødt med blomster og velkomstord fra deres kommende holdkammerater og canadiske træner, Sarah Murray.

»Vi står sammen, råbte holdet, da de poserede til et gruppebillede.«

De kommende dage planlægger spillerne at træne hver for sig, da Murray først skal lære de nordkoreanske spillere at kende. Fællestræningerne begynder senere på ugen ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Den koreanske halvø har blot to gange tidligere lavet et fælles nord- og sydkoreansk landshold ved store sportsbegivenheder.

Begge gange var i 1991 til henholdsvis VM i bordtennis og ungdoms-VM i fodbold.

De seneste tilnærmelser mellem de to lande tog fart, da Nordkoreas leder, Kim Jong-un, i sin nytårstale åbnede op for, at Nordkorea ville deltage ved vinter-OL, der begynder 9. februar.

Efterfølgende mødtes de to lande til forhandlinger og blev enige om at danne et fælles ishockeyhold på kvindesiden til legene og marchere ind til åbningsceremonien sammen.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har givet 22 nordkoreanske atleter særtilladelse til at deltage ved vinterlegene.

Det fælles ishockeyhold har dog mødt modstand i Sydkorea, hvor en meningsmåling har vist, at 70 procent af de adspurgte er imod tiltaget, fordi det vil frarøve sydkoreanske spillere spilletid.

Aktivister i Seoul har de seneste dage arrangeret flere mindre protestaktioner, hvor de blandt andet har brændt et billede af Kim Jong-un og det nordkoreanske flag.

Sydkoreas politiske top har efterfølgende opfordret befolkningen til at optræde imødekommende over for alle nationer ved de kommende lege.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, er faldet markant i popularitetsmålinger i kølvandet på beslutningen om at stille med et fælles koreansk ishockeylandshold ved vinter-OL.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.