Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Medie: Danske fodboldklubber skjuler agenter

I flere end 20 tilfælde har danske topklubber undladt at informere om agenters medvirken i spillerhandler.

Ján Gregus' skiftede til FC København i 2016. Scanpix/Liselotte Sabroe
Ján Gregus' skiftede til FC København i 2016. Scanpix/Liselotte Sabroe

København. Fodboldklubber skal oplyse, når agenter medvirker i spillerhandler. Men i flere end 20 tilfælde hos danske topklubber i 2016 er det ikke sket.

Det skriver Politiken.

Avisen har gennemgået Dansk Boldspil-Unions (DBU) nye oversigt over agenters arbejde sammenholdt med deres ageren i forskellige medier.

Baggrunden for at skulle oplyse, når en agent medvirker i en spillerhandel er, at man ønsker gennemsigtighed og vil forhindre økonomisk fusk.

Det er dog ikke defineret i reglerne hos DBU og Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), hvor meget en agent skal have været involveret, før klubben skal oplyse det.

Her siger reglerne, at det er klubbens pligt "at sikre, at alle spillerkontrakter og transferaftaler, der forhandles og indgås med brug af en fodboldagent, bærer den pågældende fodboldagents navn og underskrift".

Når der ikke oplyses korrekt, så kan det ifølge sportsadvokat Paolo Lombardi og flere andre iagttagere dække over "lyssky" forhold.

Disse forhold kan handle om at unddrage skat, at køre udgifter uden om de officielle regnskaber eller sløre pengestrømme for myndighederne.

- Ofte sker det på opfordring fra agenten selv, da han kan være interesseret i at forblive skjult af flere årsager, blandt andet for at unddrage skat.

- Fodboldforbundet må skride ind over for klubberne og sanktionere, når en agents medvirken ikke bliver oplyst, siger Paolo Lombardi til avisen.

Lombardi var i årevis ansvarlig for de globale agentregler under Fifa.

Et af de godt 20 tilfælde handler om den slovakiske landsholdsspiller Ján Gregus, der i 2016 blev hentet til FC København.

Den danske klub har undladt at besvare en række spørgsmål fra Politiken. Men FCK svarer avisen i en mail:

- Hvis der har været agentinvolvering i en grad, så det har været relevant at oplyse om ifølge reglerne, har vi gjort det.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.