Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommunale støttekroner skævvrider topsport

Mens nogle kommuner poster millioner offentlige kroner i topidrætsklubber, lukker andre kassen i.

København. Da håndboldkvinderne fra Nykøbing Falster vandt DM-guld sidste år, vakte det stor glæde ved Guldborgsund.

Med finalesejren over København Håndbold var det en triumf i provinsens kamp mod hovedstaden.

Nu viser aktindsigter, at området da også stod grundigt bag Nykøbing Falster og gav holdet en markant fordel i gulddysten.

I mesterskabssæsonen nød klubben godt af en lille million offentlige kroner, mens københavnerne ingen kommunale penge fik til at skabe sportslig succes.

Det skriver Politiken onsdag.

- Det er en markant konkurrencefordel, siger Kenneth Cortsen, der er sportsøkonom og forsker ved University College Nordjylland.

Historien om sidste års DM-finale er bare et af flere eksempler på, at skattekroner er med til at skævvride dansk topidræt.

Politiken har gennemgået sponsoroversigter for de bedste hold i håndbold, ishockey og fodbold, og der er stor forskel på, hvor mange offentlige kroner idrætsklubberne nyder godt af.

Mens Esbjerg og Aalborg eksempelvis sender skattekroner til alle områdets bedste hold, er kassen helt lukket i København og Aarhus.

Samtidig er der stor forskel på, hvor store sponsorater kommunerne indgår, viser aktindsigter.

Det varierer fra nogle hundrede tusinde kroner til mere end en million kroner i blandt andet Skjern Håndbold og Odense Boldklub.

I alt står kommuner bag mindst 54 sponsorater af professionelle sportshold. Derudover har kommunalt ejede selskaber indgået 66 sponsorater med den lokale eliteidræt.

- Set udefra er det da dybt urimeligt, at en kommune er med til at skabe sportslig succes ved at favorisere sin lokale sportsklub, mens andre kommuner ikke gør.

- Men der er ingen lovgivning imod det, siger Per Nikolaj Bukh, professor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.