Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

IOC: Transkønnede skal kunne deltage ved OL uden en kønsskifteoperation

Med ændrede retningslinjer vil IOC tillade transkønnede at deltage ved OL uden en forudgående kønsskifteoperation.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) vil nu tillade, at transkønnede kan deltage ved OL, selv om de ikke har fået lavet en kønsskifteoperation. Retningslinjerne er blevet ændret forud for sommerens OL, der finder sted i Rio de Janeiro i Brasilien.
Den Internationale Olympiske Komité (IOC) vil nu tillade, at transkønnede kan deltage ved OL, selv om de ikke har fået lavet en kønsskifteoperation. Retningslinjerne er blevet ændret forud for sommerens OL, der finder sted i Rio de Janeiro i Brasilien.

Transkønnede atleter skal kunne deltage ved De Olympiske Lege og andre internationale sportsbegivenheder, selv om de ikke har fået foretaget en kønsskifteoperation. Sådan står der nu i retningslinjerne fra Den Internationale Olympiske Komité (IOC). Komiteen bekræftede søndag, at ordlyden er blevet ændret, så den holder trit med de generelle gældende videnskabelige, sociale og juridiske bestemmelser på området. Det skriver nyhedsbureauet AP ifølge The Guardian.

Justeringen af retningslinjerne, der har karakter af anbefalinger og ikke regler, kommer forud for sommerens OL i Rio de Janeiro i Brasilien, og hos IOC håber man, at de opdaterede anvisninger vil være til gavn for både OL og forbund, der varetager andre internationale sportsbegivenheder.

»Jeg tror ikke, der er mange forbund, der har regler, som definerer deltagerberettigelsen for transkønnede personer,« siger IOC's medicinske direktør, Dr. Richard Budgett ifølge The Guardian og tilføjer:

»Det her skulle give forbundene mod og motivation til at iværksætte reglerne.«

Operationskrav bortfalder

De nu forhenværende IOC-retningslinjer, som blev vedtaget i 2003, krævede, at atleter, som skiftede køn fra mand til kvinde, skulle få lavet en kønsskifteoperation og efterfølgende modtage hormonel behandling i to år for at få lov til at konkurrere som kvinde.

Ændringerne betyder, at en operation ikke længere er påkrævet. Således kan kvinder, der er født som mænd, dyste som kvinder, hvis de blot kan dokumentere, at testosteronniveauet i kroppen er faldet til under 10 nmol pr. liter blod, 12 måneder før deres første sportsaktion som kvinde.

Kvinder, der foretager kønsskifte, kan imidlertid frit stille op i mandlige konkurrencer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.