Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskning: Epo-doping er uden effekt på amatørryttere

Et forskningsstudium viser, at epo har minimal effekt på en gruppe amatørryttere, der har kørt Mont Ventoux.

Mange store cykelryttere, deriblandt Lance Armstrong, er de senere år blevet knaldet for doping. Et nyt studie viser, at epo måske ikke har den store effekt, som man hidtil har ment. Free/Colourbox
Mange store cykelryttere, deriblandt Lance Armstrong, er de senere år blevet knaldet for doping. Et nyt studie viser, at epo måske ikke har den store effekt, som man hidtil har ment. Free/Colourbox

Flere cykelryttere har gennem de senere år benyttet dopingstoffet epo i et forsøg på at slå konkurrenterne.

Men et nyt hollandsk forskningsstudium viser, at det forbudte stof måske ikke har den store effekt.

Over en periode på otte uger blev 48 veltrænede amatørryttere mellem 18 og 50 år udsat for et forsøg, hvor den ene halvdel en gang om ugen blev dopet med epo.

De øvrige ryttere fik en saltvandsopløsning, der ikke ville forbedre deres præstation.

Rytterne blev undervejs testet tre gange - to gange på stationære motionscykler og en enkelt gang på landevejen, hvor de tilbagelagde de 21,5 kilometer op ad bjerget Mont Ventoux.

I turen op ad Mont Ventoux - der blev kørt 12 dage efter den sidste dosis epo - var der ingen forskel i målingerne mellem epo- og saltvandsgruppen, når det kom til kraft, iltforbrug og tider.

Forskerne fandt dog frem til, at motionisterne med det tilførte epo i blodet var en anelse bedre til at præstere højintenst. Men det gjorde sig kun gældende på motionscyklerne.

Forskerne stiller nu spørgsmålstegn ved, om epo har den effekt, man hidtil har ment.

»Påstande i populærlitteraturen om, at det skulle have den store effekt, kan ikke fastholdes. Derfor kan disse resultater måske reducere atleters incitamentet til at dope sig med epo,« lyder det fra forskerne.

Det nye forskningsstudium er netop blevet offentliggjort i lægetidsskriftet The Lancet.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.