Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Aserbajdsjans elite fik også penge via Danske Bank

Styret i Aserbajdsjan sendte ikke kun penge til europæiske politikere fra konti i Danske Bank.

Højtstående folk i Aserbajdsjan fik penge tilsendt fra konti i Danske Bank. Her ses en af bankens filialer i Estland.
Højtstående folk i Aserbajdsjan fik penge tilsendt fra konti i Danske Bank. Her ses en af bankens filialer i Estland.

Det var ikke kun udenlandske allierede med diktaturet i Aserbajdsjan, der nød godt af penge, som strømmede igennem Danske Bank. Det skriver Berlingske.

Også flere højtstående aserbajdsjanske embedsmænd og magtfulde politikere fra landets elite var mål for millionerne. Det samme var inderkredsen omkring præsident Ilham Alijev.

Blandt andet har familien Eyyubov, der er en politisk magtfaktor i Aserbajdsjan, fået betalt medicin- og hospitalsregninger for titusindvis af kroner på det amerikanske hospital Johns Hopkins Medicine.

Faderen, Yaqub Eyyubov, er mangeårig vicepremierminister i landet. Sønnen Emin Eyyubov er Aserbajdsjans ambassadør i Europarådet.

Også vicedirektøren for Aserbajdsjans antikorruptionsenhed, præsidentens pressetalsmand, en efterretningschef og familien til en tidligere minister har modtaget penge.

Dertil kommer en lang række andre aserbajdsjanske politikere og embedsfolk.

Formanden for organisationen Transparency International Danmark, Christian Ougaard, siger til Berlingske, at sagen ligner en bestikkelsessag.

»Hvorfor skulle man ellers sende pengene gennem en dansk banks filial i Estland - ejet af britisk registrerede selskaber? Hvis der var tale om almindelige, legale lønninger, var der vel ingen grund til den mistænkelige omvej,« siger han.

Han langer ud efter Danske Banks håndtering af sagen.

»Endnu en gang må man bare konstatere, at disse forhold var opdaget før, hvis Danske Bank havde overholdt hvidvaskningsreglerne,« siger Christian Ougaard.

Berlingske skrev mandag, at Danske Bank i flere har år ladet regimet i Aserbajdsjan sende milliarder gennem fire konti i storbankens estiske afdeling.

Pengene er blandt andet gået til magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og indflydelsesrige mediefolk verden over, der offentligt har forsvaret regimet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.