Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

47 næsten positive prøver under Tour de France

Direktøren for det WADA-akkrediterede anti-doping laboratorium i Lausanne hævder, at man har fundet indicier på omfangsrig brug af bloddoping og EPO under Tour de France 2007.

Andrey Kaschechkin var måske en af de ryttere, som slap igenne dopingkontrollens nåleøje under Tour de France 2008. (foto: Joel Saget/AFP)
Andrey Kaschechkin var måske en af de ryttere, som slap igenne dopingkontrollens nåleøje under Tour de France 2008. (foto: Joel Saget/AFP)

At kontrollere eller ikke kontrollere. Det er ikke nødvendigvis spørgsmålet, hvis det står til Martial Saugy, direktør for et af de laboratorier, der fra officielt hold er udpeget til at udføre kontrol med topidrætsfolks urin- og blodprøver.

I et interview med den belgiske avis Het Laatste Nieuws hævder Saugy således, at der trods det tilstedeværende kontrolapparat, var masser af præstationsfremmende metoder i brug under sommerens Tour de France.

Ialt 47 ud af de 189 deltagende ryttere udviste angiveligt brug af enten bloddoping eller EPO.

"Det har vi kunnet påvise ved den kontrol- og helbredskontroller, der er blevet foretaget under løbet," siger Saugy.

Problemet var bare, at de relevante testtal var så marginale, at de ikke var gangbare som brug ved et "positivt" udfald i dopingkontrollen. Med andre ord holdt de pågældende ryttere sig lige nøjagtigt så meget indenfor vedtagne grænseværdier, at der ikke var basis for at tage dem ud af løbet som værende dopede.

"Det er beskæmmende, men vi finder mange test, der utvivlsomt er et resultat af en form for blodmanipulation eller brug af EPO. Men der er stor forskel på at afgive en overvejende mistænkelig prøve og så en klokkeklar positiv test," anføres det.

Ifølge Saugy er især væksthormon højt på listen over nye stoffer, der er umulige at spore med de forhåndenværende metoder.

"Så snart vi finder en valid test for HGH (væksthormon, red.) vil 80 procent af alle rytterne teste positive for det. Jeg er meget desillusioneret," siger Saugy.

Den internationale Cykle Union (UCI) vil fra og med sæsonen 2008 indføre et såkaldt biologisk pas, som vil rumme data for den enkelte rytters blodværdier, herunder hæmoglobin og hæmatokrit. Samtidig vil antallet af test udenfor konkurrence øges betragteligt.

Modellen er i store træk identisk med den, Team CSC indførte fra og med sæsonen 2007, hvor dopingforskeren Rasmus Damsgaard blev ansat som uvildig kontrollant med to ansatte til at overvåge og kontrollere rytterne udenfor konkurrence.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.