Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
App anmeldelse

Tim og Trine styrker læsningen hos børn

Nyt super godt undervisningsmateriale.

Jeg elsker apps, der styrker læsningen. Apps der kan få børn til at læse, fremmer læselysten og skaber bedre læsere. Min glæde var derfor stor, da Tim og Trine og Tim og Trine på tur endelig ramte hylderne i App Store. App-bøgerne om Tim og Trine fra Madam Bachs forlag er et gennemarbejdet og godt bud på en rigtig god læse-app - både til undervisningsbrug og til læsning hjemme. De har i den grad fokus på børns læsning, og de er gode apps til begynderlæseren, der skal udfordres i at forstå det læste. Det er tydeligt, at forfatteren bag materialet er lærer og læsevejleder. Appen er udviklet i samarbejde med Fusentasterne, som har lavet mange virkelig gode børneapps - dog med en yngre målgruppe.

Tim og Trine indeholder flere udemærkede indstillingsmuligheder, og app-bøgerne kan på den måde tilgodese det enkelte barns læseniveau. Bøgerne fremstår med tre sværhedsgrader - LIX 4, 10 og 16, og derudover kan man vælge oplæsning og skrivestøtte. Det er tiltag som i den grad højner appens muligheder og kvaliteter. Her kan alle være med, både begynderlæseren og barnet der har brug for lidt ekstra hjælp.

At læse med Tim og Trine er både sjovt og lærerigt. Ud over at afkode og læse de enkelte ord, kræver det at barnet forstår det læste. Bøgerne består af en række billeder, hver med små tekststykker, som man kan svare ja eller nej til. Et eksempel fra Tim og Trine 1 hvor der står Tim har en hund. På billedet ser man Tim ligge i sengen med en hund, og barnet skal derfor trykke på knappen med ja (LIX 4). Der er mulighed for at vende tilbage og genlæse billedet, hvis man ikke har alle rigtige. Det fungerer super godt, og billederne supplerer teksten godt. Så selvom teksten ikke kun medtager lydrette og letlæselige ord, er der meget hjælp at hente ved at orientere sig på illustrationene. Barnet har også mulighed for at få teksten læst højt, ved at trykke på et lille ikon. Det er klart en god støtte for mange, og ved afprøvning kunne jeg se, at børnene brugte højtlæsningen som et tjek. Havde jeg nu læst rigtigt. Andre trykkede på oplæsning med det samme, og læste derfor ikke teksten selv, derfor er det rigtig godt, at man også kan fravælge denne del :-) Jeg kunne dog ønske at ordene blev markeret undervejs. En undersøgelse foretaget af Nota og Epinion viser, at børns læseevne forbedres ved at læse med markeret tekst. Du kan læse mere om undersøgelsen her:http://www.videnomlaesning.dk/2011/05/lydboeger-hjaelper-darlige-laesere-gennem-skolen/

Ud over læsedelen består Tim og Trine også af en skrivedel. Her kan barnet frit skrive og digte videre til det billede, man har arbejdet med. Her er der mulighed for at slå skrivehjælp til. Det er et udemærket værktøj, der færdiggør det ord barnet er i gang med. Dog kræver det, at barnet selv har styr på forlyden og stavemåde. Man kunne ønske et skrivestøttende værktøj, der rent faktisk tog hensyn til forskellige fejltyper, da børn i målgruppen jo ofte stadig er på et skrivestadie med opdagende skrivning og børnestavning. Men kan man lytte sig frem til begyndelsen af et ord kommer man langt. Det virker motiverende og fremmer helt klart skrivelysten. Barnet kan sende det man har skrevet. En funktion som er rigtig sjov, men som nok er mest anvendelig til privatbrug, da det kræver mailadgang.

Jeg ser mange muligheder i Tim og Trine særligt i undervisningssammenhæng, og jeg betragter i den grad også bøgerne om Tim og Trine som undervisningsmaterialer. Appen lægger op til at en voksen samarbejder med barnet, me også til at barnet arbejder selvstændigt med læsning på eget niveau. Jeg har vist app-bøgerne til flere af mine elever og kollegaer, og bøgerne er blevet godt modtaget af alle. Jeg glæder mig til at arbejde mere med bøgerne i min undervisning, og jeg glæder mig over at se Sara på 5 år læse LIX 4 med stor fornøjelse! Flere bøger tak, og også meget gerne bøger med højere LIX-tal! App-bøgerne om Tim og Trine er så vidt jeg ved, de første læseapps, der også medtænker skrivningen, og er på den måde helt unikke.

Tim og Trine 1 kan hentes i App Store til 24 kr. til iPad

Tim og Trine på tur kan hentes i App Store til 24 kr. til iPad.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.