Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Spilanmeldelse

Rodet 80er gys for vennerne

»Dead By Daylight« udkom oprindeligt til PC i sommeren 2016 og blev en stor succes. Nu kan konsolspillerne endelig opleve gyset. Artwork: Behaviour Interactive.
»Dead By Daylight« udkom oprindeligt til PC i sommeren 2016 og blev en stor succes. Nu kan konsolspillerne endelig opleve gyset. Artwork: Behaviour Interactive.

Dead By Daylight
Udvikler: Behaviour Interactive.
Fås til PlayStation 4, Xbox One og PC.
Anmeldt på Xbox One.
Pris: Omkring 250 kroner.
www.deadbydaylight.com

»Halloween«, »Nightmare on Elm Street« og »Hellraiser«. I 1980erne bugnede filmlandskabet med gyserfilm, der trådte en hårfin grænse mellem det absolut gruopvækkende samt smagløs, kitsch underholdning. I de senere år har man tydeligt mærket inspirationen fra dette årtis gyserfilm i nyere værker såsom i den sarkastiske meta-gyser »Cabin in the Woods« fra 2012 eller den vellykkede pastiche »It Follows« fra 2014.

Med spillet »Dead By Daylight« forsøger udviklerne hos Behaviour Interactive at ride med på denne bølge af 80s revival ved at lade spillerne indtage hovedrollerne i deres egen gyser – de skiftes til rollerne som sagesløse ofre eller som blodtørstende seriemorder.

I hver kamp er der et hold af fire overlevere, der forsøger at få gang i en række generatorer, der leverer strøm til de porte, som lader dem undslippe en mareridtsagtig død. Det andet hold består af et enligt monster, der har til opgave at jage og dræbe de andre. Så er scenen sat for en omgang nervepirrende katten efter musen.

Spillet er et såkaldt asymmetrisk horror-spil. Groft sagt er det radikalt forskellige oplevelser, du får afhængig af, hvilken side du spiller på. Som overlever ser du spillet i tredjepersons-perspektiv, hvilket er en klar fordel, når man lydløst forsøger at navigere sig rundt på de delvist tilfældigt genererede baner. Til gengæld har du intet andet forsvar end at løbe for livet, hvis du først møder monstret, der har en række ubehagelige kræfter til sin rådighed (men som omvendt lider af begrænset udsyn og manøvrering).

Det er en præmis, der i sine bedste øjeblikke efterlader spillerne med svedige håndflader og en følelse af eufori, når man i sidste øjeblik undslipper morderens kløer – eller modsat får has på de irriterende overlevere. Der er en grund til, at spillet solgte 270.000 eksemplarer i den første uge, da det udkom til PC sidste år, og at det er en stor succes blandt populære YouTubere.

Desværre er der alt for langt mellem de gyldne øjeblikke. Spillet er nærmest brugerfjendtligt, da der ikke findes nogen tutorial eller singleplayer-modus, hvor man kan øve sig.

I stedet tvinges man til at læse sig gennem en lang manual – ikke just den bedste indførsel i et kompliceret spil. Derudover virker spillets matchmaking ikke til at fungere optimalt. Desto længere man spiller, desto mere kan man opgradere sin karakter, og det skævvrider. En fin måde at sikre spillet længere levetid, men ikke desto mindre frustrerende, når man som ny spiller er oppe mod folk, der er langt bedre udrustet.

Kan du samle en flok af dine egne venner at spille med, eller hvis du bare elsker 80er-gys og vil have chancen for at myrde løs som Michael Myers fra »Halloween« (han kan spilles fra oktober), så vil jeg anbefale at give »Dead By Daylight« et skud. Men for den gennemsnitlige bruger er der for mange frustrationsmomenter til at det går op i en højere enhed.

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.