Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dans

Stærk dans mellem liv og død

Nederlands Dans Theaters sublime dansere præsenterer tre bevægende værker på Det Kgl. Teaters Gamle Scene.

Nederlands Dans Theater i Sol León og Paul Lightfoots »Shoot the Moon«. Foto: Rahi Rezvani
Nederlands Dans Theater i Sol León og Paul Lightfoots »Shoot the Moon«. Foto: Rahi Rezvani

Endelig er Nederlands Dans Theater tilbage på gæstespil i København. Næsten syv år er der gået, siden det forrygende dygtige hollandske kompagni sidst gæstede Gamle Scene. Og ligesom sidst er det ikke bare det tekniske niveau, men også det stærke dramatiske udtryk man glæder sig over hos de sublime dansere.

Denne gang byder gæstespillet udelukkende på værker af det fremtrædende spansk/britiske koreografpar Sol León og Paul Lightfoot, der er henholdsvis kunstnerisk rådgiver og leder af Nederlands Dans Theater. Parret, som dansk publikum blandt andet kender fra efterårets forestilling »Short Time Together« med Den Kgl. Ballet, står også for de effektfulde scenografier til gæstespillets tre bevægende, stemningsfulde og flot iscenesatte værker.

Meget stærkt er åbningsværket »Shoot the Moon« fra 2006, hvor vi på den roterende drejescene kigger ind i tre rum med tre forskellige par, der i en super stram og ekspressiv koreografi viser forskellige konfliktfyldte kærlighedsrelationer. Philip Glass’ musik skaber en melankolsk klangbund for dansen i de smukt belyste rum, hvor vinduer og døre på klem symbolsk giver håb og åbninger for de fysisk og følelsesmæssigt indestængte personer.

For undertegnede aftenens mest helstøbte værk.

En helt anderledes absurd og måske spansk inspireret, surrealistisk stil oplever man i »Same Difference« (2007), hvor syv dansere, igen til musik af Glass, afspejler en kaotisk indre krig mellem forskellige egoer og identiteter. Her er fine og opfindsomme duoer ligesom i det afsluttende poetiske værk, »Stop-Motion« (2014), der til musik af Max Richter skildrer afskeden med livet og kroppens transformation til støv. Men danserne, der er i fint samspil med videobilleder, tager os også tilbage til fortiden i det smukke, dynamiske og på én gang sørgmodige og livsbekræftende værk.

Hvad: Shoot the Moon, Same Difference og Stop-Motion.

Hvem: Nederlands Dans Theater. Koreografi og scenografi: León & Lightfoot.

Hvor: Det Kgl. Teater, Gamle Scene, sidste dag 21. januar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.