Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opera

Galla med elskovsdrik og tårnhøje C’er

Amerikas sorte tenor havde nær løftet taget af Tivolis koncertsal og blev straks genengageret til partiet som perlefisker næste år!

Lawrence Bronlee runder snart 40 år, men har kun været fremme de ti. Hans stemme hører til verdens mest ubesværede i det høje leje, hvilket sendte tilhørerne i Tivoli helt op på stolene torsdag aften.
Lawrence Bronlee runder snart 40 år, men har kun været fremme de ti. Hans stemme hører til verdens mest ubesværede i det høje leje, hvilket sendte tilhørerne i Tivoli helt op på stolene torsdag aften.

Verden er fuld af førsteelskere. Man skal bare lukke øjnene sommetider. Plus måske ørerne. For hvem ejer lige det rigtige ydre og det rigtige i halsen til slige roller? Hvem kan virkelig stå sig i skønsangene af Rossini og Bellini og Donizetti fra forrige århundrede?

Lawrence Brownlee kan. Tivoli havde engageret ham torsdag aften. Og ingen vil glemme synet eller lyden af den amerikanske tenor foreløbig.

Alene hans entré!

Nå ja. Havens orkester skal lige have forspillet med. Forspillet er heldigvis noget af det bedre ved Rossinis operaer. Men samtlige tilhørere ser så en bevægelse oppe på balkonen og sukker som på kommando:

For selveste Lawrence Brownlee sidder pludselig deroppe, sidder i kjole og hvidt og blodrød brystklud, sidder faretruende tæt på balkonens kant og synger en serenade fra »Barberen i Sevilla« med guitar til.

Fantastisk. Succes fra første tone. Også selv om en serenade jo ellers gerne synges fra gaden og op.

Tidens mest omtalte tenorstjerne har åbnet karrierens første engagement i Skandinavien på sin helt egen måde.

Lawrence Brownlee er amerikaner med kort krop, karisma som en middelhavsmacho og karriere som en komet: Han runder snart de fire årtier og debuterede så sent som i 2002 – men hører allerede til de mest efterspurgte førsteelskere på verdens operascener.

Og ja: Når han stiller sig op foran Tivolis Symfoniorkester plus den vævre Giancarlo Andretta på dirigentpodiet, er det med siden til. Lidt som om han skulle udkæmpe en duel.

Måske den gamle duel mod racisme. Stjernen er jo sort i et hvidt fag og har aldrig lagt skjul på farvens udfordringer. Han håndterer dem med lige dele selvbevidsthed og stamina.

Stemmen gør resten. Brownlee synger bel canto på den ubesværede måde. Hans lyd bærer igennem fra først til sidst, snor sig som en tråd af silke, fuldstændig ubrudt af huller og knæk.

Næste stop hin aften? Først den tredje sang bringer ham helt ned midtfor og ind på scenen. Først den lader havens hujende sal byden kometen rigtig velkommen. Helt rart efterhånden.

Hans højde lyder fantastisk på plade og endnu bedre i virkeligheden:

Amerikaneren lader »Una furtiva lagrima« fra Elskovsdrikken kulminere i én eneste tone – føder den med åben mund, sætter langsomt svingninger på, lukker til sidst lyden. Det er bare så gribende godt. Og fuldstændig frygtløst.

Og han slutter med tårehittet fra Donizettis fransksprogede »Regimentets datter«. Arien med ikke ét eller to høje C’er, men hele ni.

Det er også i de øjeblikke, han er bedst. Når han ligesom sætter noget på spil. For fanger han også salen i en dybere forstand? Man kan godt savne alvor, savne et simpelt brøl, et mindre poleret program af og til. Subsidiært et par tyske takter. Trods alt.

Men når den lille viser har drejet et par omgange, og aftenens sidste arier kommer på, og stjernens skyhøje stemme former lyde på fransk, så er man godt derhenne.

Ekstranummeret er endda fra »Perlefiskerne« af Bizet. Altså det knap så kendte mesterværk af Carmens komponist. Det ender på en vis måde som aftenens bedste, mest umiddelbart betagende nummer. Følelsen blev ligesom holdt ved lige i minutter.

Og han vender tilbage til Tivoli med netop dén opera næste år! Åh, ja... B

INFOshop: Så god er Tivolis økonomi

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.