Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Ballet

Eventyrballet med Tivoli-magi

Tivoli har fået sin helt egen og meget danske version af »Nøddeknækkeren« med Dronningens scenografi og kostumer som trumfkort.

Dronning Margrethe har skabt scenografi og kostumer til forestillingen Nøddeknækkeren
Dronning Margrethe har skabt scenografi og kostumer til forestillingen Nøddeknækkeren

Det er ikke bare »Nøddeknækkeren«, der nu er rykket ind i koncertsalen i Tivoli i en splinterny og idérig opsætning med scenografi og kostumer af Dronning Margrethe og koreografi af Peter Bo Bendixen. Tivoli er så sandelig også rykket ind i »Nøddeknækkeren« her i Tivolis første egenproduktion af eventyrballetten med Tjajkovskijs berømte musik og libretto af Pantomimeteatrets dramaturg, Henrik Lyding, og balletmester Peter Bo Bendixen.

For Slaraffenland i ballettens anden akt er nu meget oplagt blevet til Tivoli, hvortil pigen Clara og hendes bror Frits kommer svævende i ballongynge sammen med Pjerrot, Harlekin og Columbine. Og her er både rutsjebane, Tivoli-kontrollører og små søde lygtebørn med Tivoli-lygter på hovedet, ligesom det er Tivoli-direktøren Bernhard Olsen, der tager imod.

Opsætningen er nemlig henlagt til København i 1870erne, så både Bernhard Olsen, balletmester Bournonville og H.C. Andersen kan være med til julemiddag hjemme hos Claras familie i første akt, hvor Dronning Margrethe med sikker stilsans har skabt et meget fint tidsbillede i både interiør og de brogede kostumer. Her er mange gode karaktertegninger og ikke mindst den vimse husholderske i skikkelse af Jette Buchwald fænger øjet. Med H.C. Andersen (Tommy Edvardsen) som julegæst bliver der meget smart både klippet papirklip og fortalt eventyr, og Bournonville (Allan Nielsen) instruerer børnene i les lanciers.

Men lidt for meget af den gode dansemusik bliver i første akt brugt til mimiske optrin, og desværre var lydkvaliteten af Tjajkovskijs fantastiske balletmusik alt for ringe aftenen igennem. Efter musekrigen mellem Nøddeknækkerens soldater og Museheksens små søde og ret ufarlige mus, får vi dog dans i første akt, når Clara (Teele Ude) folder sig ud i fin pas de deux med sin Nøddeknækker-soldat (Shaun Kelly), og når snedronningen og hendes 12 snefnug hvirvler over scenen i raffinerede sneboldkostumer. I anden akts divertissement er det en sjov idé, at blomstervalsen repræsenterer de fire årstider med bl.a. skøjtende trin til vinter-danserne i fine russisk inspirerede kostumer. Og det er et scoop at Tivoli har fået fat i den skønne dansk/spanske flamencodanser Selene Muñoz til divertissementets spanske dans, selv om trin og indlagt musik falder lidt uden for forestillingens gennemgående stil. Blandt de mange andre internationale dansere, der er hyret for at kunne honorere ballettens tekniske krav, er Angela Maree og Michael Revie i den store afsluttende klassiske pas de deux, der er ballettens højdepunkt.

De to dansere er ligesom deres trin hentet fra South African Mzansi Ballets opsætning af Petipas »Nøddeknækkeren«, som de nu danser fint og sikkert i flotte gyldne kostumer, der matcher scenografiens Tivoli-lys. Der var masser af applaus og bravoråb til Dronning Margrethe, der sammen med koreograf og dansere kom på scenen til fremkaldelserne i koncertsalen. Sikkert og vist er det, at Tivoli nu har fået sin helt egen, unikke version af eventyrballetten med Majestætens scenografi og kostumer som trumfkort. Og mon ikke denne både meget danske og børnevenlige version af »Nøddeknækkeren«, trods lidt uhomogene dansepræstationer, bliver et trækplaster for såvel børnefamilier som vinterturister.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.