Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Standup-comedy

En jydetamp med ordet i sin magt

Jacob Tingleff er blevet skilt, og det smitter naturligvis af på indholdet af hans nye standup-show. Den personlige nedtur har samtidig resulteret i en kvalitetsmæssig optur.

Jacob Tingleff har fået gæld i banken, og hans ægteskab er gået i stykker. Det sætte præg på hans nye show »Ulige uger«. Foto: PR
Jacob Tingleff har fået gæld i banken, og hans ægteskab er gået i stykker. Det sætte præg på hans nye show »Ulige uger«. Foto: PR

»Nogle af jer så måske mit forrige show for tre år siden. »Guide til parforhold«. Godt. Kort efter blev jeg skilt.«

Rundt regnet sådan indleder Jacob Tingleff selvudleverende sit nye standu-p show »Ulige uger«, der handler om tiden efter en nødvendig skilsmisse.

»Man skal også en gang imellem gøre noget godt for sig selv«, lyder det, og derefter kører Tingleff videre med klassisk, ærlig og hårdtslående standup med et stramt overordnet tema.

Han og ekskonens ægteskab var efter 12 år nået dertil, hvor han midt i TV-serierne, som ingen af dem egentlig kunne lide, tog sig selv i at tænke: »Hvis hun bliver kvalt i den vingummi, hun spiser nu, så ser jeg det her afsnit færdigt!«

Tingleffs stil er skrabet. En morsom mand alene på scenen med en stol, som han ikke engang bruger, men kun vælter en enkelt gang. Stilen er underfundig, og alligevel leverer han sine pointer med den stille stålsatte mands panache.

Klappen gik ned

Et kvarter inde i premiereshowet sker der noget, som man sjældent ser på en standup-scene. Den berømte klap går ned for Jacob Tingleff, og han indrømmer, at han ikke kan huske, hvor han kom fra.

Efter tre-fire minutters ærlig famlen og opmuntrende tilråb fra publikum må han springe frem til næste rundgang af pointer. Han ærgrer sig tydeligt over, hvad vi går glip af.

Det forstår man på den ene side godt, fordi materialet er så stærkt, og på den anden side glemmer man det hurtigt af nøjagtig samme årsag. Showet skulle vare en time og et kvarter uden pause, men det varede en time og 25 minutter, så mon ikke vi alligevel fik det meste?

Den om stemningen i statsforvaltningen, hvor sagsbehandleren blandt andet gnider salt i såret ved at have et foto af sin egen intakte familie stående på skrivebordet. Beskrivelsen af bankfolk, der ligner hollandske frugter: Lige akkurat friske nok til ikke at være fyldt med skimmelsvamp, men alligevel svære at aldersbestemme. Mellem 30 og 60 år gamle?

Bodybuildere får også et hak i deres veltrænede tud, og i det hele taget er der mange hjertelige grin i »Ulige uger«.

Garvede Jacob Tingleff skriver også manuskripter og børnebøger, så han er efterhånden en af de sjældnere gæster på standup-scenen.

Hans profil er en smule utydeligere i den brede offentlighed end de største herhjemme, men han er sjældent set i bedre form end i 2014. På trods af skilsmissen.

En krydsning mellem Frank Hvam og Lasse Rimmer, der pudsigt nok begge har hjulpet en smule med det nye show. Eller blot sin helt egen jydetamp med ordet i sin magt. Ord, der er fyldt med underfundige giftigheder fra Tingleffs toptunede tænketank.

Hvad: »Ulige uger«.

Hvem: Standup-show med Jacob Tingleff.

Hvor: Set torsdag aften på Nørrebro Teater, Frederiksberg Scenen, hvor det spiller til 1. november.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.