Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dans

Dansen om demokratiet

Superdynamisk værk om frihed og demokrati af spanske Marina Mascarell.

Skånes Dansteater i spanske Marina Mascarells »It is like a large animal deep in sleep«. Foto: Malin Andersson
Skånes Dansteater i spanske Marina Mascarells »It is like a large animal deep in sleep«. Foto: Malin Andersson

Malmø: Det er vigtige begreber som demokrati, frihed, individualisme og kollektivisme, den prisbelønnede spanske koreograf Marina Mascarell bringer på bane i sit nye interessante og superdynamiske værk.

Titlen, »It is like a large animal deep in sleep«, er hentet fra Charles Bukowskis digt »What can we do?«, der handler om begrebet menneskelighed. Men det er de store demonstrationer i Spanien i 2011 mod sociale nedskæringer samt Hannah Arendts bog »Menneskets vilkår«, der har været udgangspunkt for værket, som blev uropført i Holland i 2015 og nu bliver præsenteret i sin tredje version af Skånes Dansteater.

Med seks dansere, 50 brune papkasser samt 12 tilskuere, der frit vælger at sidde og overvære forestillingen ude i den ene side af scenen, lykkes det meget fint for Mascarell at belyse forskellige menneske- og samfundsrelationer. Allerede i anslaget, hvor alle på scenen i en gruppe iagttager publikum i salen, opstår der spørgsmål om, hvordan vi ser på både os selv og andre.

Men vi ser også de ens klædte dansere blive til særskilte individer, når de river sig løs af gruppen og kaster sig på gulvet. Scenografiens mange papkasser bliver meget flot og effektfuldt brugt til at skabe skrøbelige konstruktioner, når søjler, broer og mure bygges op og brydes ned. Visse sekvenser sender tankerne til Berlin-muren.

Pågående elektronmusik

Vi ser og hører fælles fodslag, men mikrofoner i gulvet kan også forstærke lyden fra den enkelte dansers bevægelser, der blander sig med Yamila Ríos pågående elektronmusik. Vi oplever, hvordan individet kan blive opslugt og forsvinde i gruppen og blive til det store sovende dyr, som titlen hentyder til, eller til brægende får i flok. Vi hører regler og påbud og ser, at der er grænser for, hvor meget man kan skille sig ud fra flokken.

Brutale styreformer afspejles, når en super fleksibel kvindelig danser bliver hevet, drejet og kastet rundt. Tæt omklamret af hinanden sætter en mand og kvinde i en meget fin duo humoristisk fokus på, at den totale frihed er en illusion. Men vi oplever også, at vi skal handle og tage ansvar for hinanden, når en mand med en papkasse over hovedet famlende beder om hjælp.

Mascarell har meget på hjerte og stiller mange spørgsmål i sin kraftfulde og billed-rige forestilling med Skånes Dansteaters dygtige dansere.

Hvad: It is like a large animal deep in sleep.

Hvem: Skånes Dansteater. Idé, koreografi og scenografi: Marina Mascarell. Musik: Yamila Rios.

Hvor: Set i Malmø. Gæster Dansehallerne 25.-26. februar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.