Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske klagesange fra en verden i forfald

Lysten til at begræde sædernes forfald er intakt hos politikere, præster og andre pedanter på albummet “Novembers himmel er så grå”.

Bag det traditionsrige årlige opsamlingsalbum “Danske Klagesange” står journalist Carsten Jensen, der i 2002 samlede venner og bekendte til den første plade med sin egen guitardrevne ballade “Jeg har set VKO begynde” i front.

Efter et par år med store hits som “Fogh off” - en bastant hiphophymne - og den reggaeinspirerede “Jeg kender personligt ingen, der kunne finde på at stemme Dansk Folkeparti” gled Carsten Jensen lidt i baggrunden. Formentlig fordi den danske gruppe Kellermensch modsatte sig, athan brugte deres navn i en stort opsat klassisk opera med libretto af Klaus Rifbjerg.

Liberal Alliance besynger arbejderklasse

Heldigvis har andre musikalske meningsdannere taget handsken op, og i år er resultatet blevet en inderlig blanding af islamforskrækkelse, sprogforargelse og - som noget helt nyt - desperation over danskernes dovenskab.

Liberal Alliances Joachim B. Olsen og Ole Birk Olesen står for den sidste del i en tårevædet, men mandig fordanskning af John Lennons “Working Class Hero”, hvor “arbejderklasser” optræder i et finurligt dobbeltrim på “a-kasse-spasser”.

I den klassiske afdeling har vi Dansk Folkepartis damekor med en lidt træt gengivelse af “Højt fra træets grønne top”, som er dedikeret til “autentisk danske boligforeninger landet over” og kun lives op af en hakkende gæstesolo fra Venstres Michael Aastrup Jensen.

Korrekt dansk på 54 vers

Albummets absolutte perle kommer dog fra en temmelig uventet kant: En gruppe universitetsstuderende har komponeretden 13 minutter lange folkevise “Saadan tale De Korrekt Dansk”. Her forklarer de over 54 vers forskellen på “ligge” og “lægge”, “hans” og “sin” samt “hang” og “hængte”. Omkvædetbryder med den traditionelle viseform, idet de kvindelige studerende blot hyler “Dansk Sprognævn er for svagt!” tre gange mellem hvert vers.

Samlet set viser “Novembers himmel er så grå”, at lysten til at klage er brændende som aldrig før, omend gamle DF grædekoner bør overlade pladsen til nye kræfter. De unge pedanter viser nemlig stor ildhu, opfindsomhed og nysgerrighed, når det gælder om at begræde verdens forfald - og som gammelt tågehorn kan man altid bruge forandringerne som tema for en privat lille klagevise.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.