Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

RokokoPosten: Unganarkister i protest: Nægter at følge ordren »tilslut din mobil til oplader«

Foto: Rawf8/Bigstock
Foto: Rawf8/Bigstock

RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm.
Alle RokokoPostens nyheder er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

Den er helt død. Se! Jeg har ikke givet den strøm i to dage nu. De skal ikke tro, de kan kontrollere min hjerne!«

22-årige Hjalte Carlsen viser sin Huawei P10 frem med slet skjult stolthed. Den er helt ny, men om den er god, har Hjalte svært ved at svare på. Han er nemlig en af de unge anarkister, der kompromisløst gør oprør mod storkapitalens forsøg på at styre hans adfærd gennem livsnødvendig teknologi.

»Kapitalisterne prøver at forvandle os alle til nikkedukker, der parerer ordre uden at blinke. Det gør de ved at lade teknologien diktere vores adfærd. Pludselig står der »tilslut din telefon til oplader« i displayet, men hør lige her: Jeg bestemmer faktisk selv, om min mobil skal løbe tør for strøm!«

Hjalte og de øvrige anarkister har dog ingen planer om helt at droppe deres gadgets. Gør de det, vil de nemlig også ligge under for kapitalens logik.

»Det ville være at give op. Så ville kapitalen vinde, fordi den så får os afskåret fra at koordinere vores aktioner og udvikle politik i vores hemmelige Facebook-grupper. Alle har brug for en smartphone, men vi er nødt til at tage magten tilbage og lade være med at lade os styre af autoriteterne,« siger 19-årige Emilie Mørk, der er blandt initiativtagerne til aktionen.

Hun har gennem længere tid anvendt en metode til at snyde sin mobiltelefon, nemlig ved at bruge en powerbank:

»Jeg har altid strøm. Så når telefonen aldrig at forsøge at manipulere mig til at gøre ting, når den siger det.«

Hjalte og Emilie fortæller, at deres aktion er inspireret af arbejderklassen i gamle dage.

»Hvis kapitalisterne kommanderede for meget, nægtede arbejderne at lave noget. Så blev de hjemme og hævede penge fra strejkekasserne i stedet. Det er det samme, vi gør, bare med mobiler,« siger Hjalte og bliver suppleret af Emilie:

»Og når så en af os har en død mobil, er der altid en, de kan låne en af, så de kan tjekke Snap og Insta. Det er også ligesom arbejderne i gamle dage, som brugte solidaritet, så der ikke var nogen, der stod helt alene uden internet.«

Aktionen udvikles løbende, og det nyeste tiltag er, at de unge anarkister vil ignorere ordrer som »send DK til 1234«, når de ser »Vild med Dans«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.