Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
RokokoPosten

RokokoPosten: Ofre for victim blaming er selv ude om det

RokokoPosten: Det konkluderer forskere, som råder ofre til ikke at trække offerkortet.

RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm.
Alle RokokoPostens nyheder er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

I alt for lang tid har folk troet, at ofre for victim blaming var netop ofre. Men et nyt studie publiceret af Psykopatologisk Skyldscenter ved Odense Universitetshospital konkluderer, at ofrene i virkeligheden selv er ude om, at folk giver dem ansvaret for noget tragisk. Det forklarer Martin Kjærsholm, som er overlæge, forskningschef og projektleder.

»Problemet med at placere ansvar for victim blaming er, at mange misforstår konceptet. Det er helt sikkert muligt, at man ikke selv er skyld i at være blevet overfaldet og berøvet, fordi man gik ude en sen nattetime. Men man er altså selv skyld i at blive beskyldt for at have været det. Typisk fordi man går rundt med tudefjæs og er sådan helt »Åh nej, se mig. Jeg er et offer, fordi jeg har fået kraniebrud,« hvilket altså provokerer ret mange, da ingen kan lide et tudefjæs.«

Forskernes resultater tyder endvidere på, at særligt mobbeofre selv er ude om at blive victim blamet.

»I forvejen er de ofte utrolig øretæveindbydende små sataner, som ingen kan lide, ellers ville de jo ikke blive mobbet. Når de så vræler op om, hvordan det alt sammen var de andres skyld, er det da selv ude om, at andre holder dem ansvarlige,« siger Martin Kjærsholm.

Forskningschefen fortæller også, at det oplagte, man som offer kan gøre for at undgå victim blaming, er at undlade at trække offerkortet.

»Man bliver simpelthen nødt til at holde op med at gå og synes, at det er synd for én, at man har fået kræft eller er blevet kørt ned af en spritbilist. Grimme ting overgår alle mennesker, men det berettiger ikke til, at man gør sine omgivelser modløse. Så er det bare med at komme op på hesten igen,« siger han og tilføjer, at centrets forskning har identificeret en lang række områder, hvor folk selv er ude om at blive victim blamet.

»Voldtægt er det typiske eksempel, hvor victim blaming er rigtig stort. Men vores forskning viser, at der også er rigtig mange andre områder, hvor folk selv er ude om, at folk giver dem ansvaret for noget tragisk, som de har været udsat for,« siger han og nævner blandt andet jordskælv, nedfaldende tagsten samt genetisk betingede arvelige lidelser.

Forskerne regner med at opsummere resultaterne af deres forskning i en populærvidenskabelig artikel med titlen »10 ting du kan gøre for at undgå victim blaming«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.