Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
RokokoPosten

RokokoPosten: Frejas forældre har taget hendes iPad: Nu får hun heroin

RokokoPosten: »De mange timer foran skærmen gjorde hende ukoncentreret og uempatisk,« fortæller 8-årige Freja Knudsens mor, der satser på en analog livsstil med frisk luft og heroin.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm.
Alle RokokoPostens nyheder er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

Når Frejas veninder kommer hjem fra skole, står den som regel på iPad-spil før aftens­maden. Bagefter tages skærmen frem igen, og der spilles indtil sengetid. Men sådan er det ikke for Freja.

»Vi syntes simpelthen ikke, at hun fik noget ud af de meningsløse spil og de konstante bliplyde. Hun blev ukoncentreret i skolen, fordi spillene ødelagde hendes evne til at fokusere, og når hun var sammen med vennerne, talte de aldrig sammen; de spillede bare,« fortæller Vibe Knudsen, der for et halvt år siden gav Frejas iPad væk og erstattede de mange skærmtimer med en smule diacetylmorfin, i daglig tale heroin.

»Det fungerer simpelthen så godt. Freja er rolig og afslappet. Hun har lidt svært ved at komme op om morgenen, men efter en kop kaffe eller to fungerer hun fint og hviler meget mere i sig selv end før,« siger Frejas far, Henrik Rygielski, mens Freja sidder i sofaen med en bog.

»Før kunne jeg nærmest slet ikke overleve uden at spille iPad mindst et par timer om dagen. Jeg blev så sur, hvis mine forældre tog den fra mig. Nu kan jeg sagtens sidde hele søndagen med en bog og bare … læse den,« siger den 8-årige pige.

Ifølge Steen Andersen, der arbejder som børneneurolog ved Rigshospitalet og specialiserer sig i cyberinduceret opiaterstatning, gør mange forældre det samme som Vibe og Henrik.

»De voksne kan mærke på sig selv, at det ikke er godt for dem at sidde med en smartphone i hånden konstant. De mister evnen til at være i nuet, når de farer frem og tilbage mellem mails og notifikationer. Men det kan være svært at droppe den slags helt, hvis man også skal følge med på arbejdet, så de vælger at hjælpe børnene i stedet,« siger han og tilføjer, at der med tiden selvfølgelig også kan opstå problemer med heroinen:

»Abstinenserne kan være ret voldsomme, men hvis man holder øje med, hvor meget barnet indtager, køber sit stof fra en troværdig forhandler og bruger rene sprøjter, er risikoen for HIV, leverbetændelse og overdosis meget lille.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.