Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
RokokoPosten

RokokoPosten: De Vestindiske Æer og Åer vil også have en undskyldning

RokokoPosten: Mens bølgerne endnu går højt i debatten om Danmarks undskyldning til De Vestindiske Øer, kræver andre vokaler opmærksomhed.

Bodler/Bigstock og RokokoPosten
Bodler/Bigstock og RokokoPosten

RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm.
Alle RokokoPostens nyheder er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

»Det kan godt være, at Danmarks statsminister lød brødebetynget, da han holdt tale for efterkommere af slaverne på De Vestindiske Øer (i dag Jomfru­øerne, red.), og det kan også godt være, at alle jublede og klappede. Men vi hørte mest af alt bare »øer, øer, øer«. Som om vi æer og åer slet ikke findes.«

Kritikken fra de hidtil oversete vestindiske vokaler kan læses i en kronik i Politiken.

Her beklager De Vestindiske Æer og De Vestindiske Åer, at de fuldstændig blev forbigået under den danske stats­ministers besøg.

De skriver desuden, at ikke kun øerne har oplevet voldsomme konsekvenser af den danske kolonimagts indtog i Vestindien.

Selv om hverken æerne eller åerne har en traumatisk fortid med slaveri, føler de sig udnyttet kulturelt og fremmedgjorte i deres eget miljø.

»Ingen herovre forstår, hvad vi er for nogle. Æer og åer har ikke naturligt hjemme i Caribien. Men vi er havnet her, og den danske regering har fuldstændig ignoreret os igennem alle årene. Det har altid handlet om øerne. Nu er det på tide, at det også kommer til at handle om os!«

Sådan siger et vestindisk æ til RokokoPosten under et Skype-interview. Det fortæller, at Danmark har tvunget det og de øvrige dansk-vest­indiske vokaler ud i en kulturel hjemløshed, som de ikke ser nogen udvej på.

Det vestindiske æ føler sig således hverken dansk eller vestindisk. Det føler sig derimod som en ubrugelig bastard, og det er den mangel på identitet og mening med livet, som gør det magt­påliggende, at Danmark også siger undskyld til dem.

»Jeg kan ikke bare blive dansk og indgå som en naturlig del i ordet »æblekage«, som et dansk æ ville kunne gøre det. Og i de sprog, der tales herovre, passer jeg slet ikke ind. Vi har levet med det i alle årene, og vi havde egentlig troet, at vi bare måtte affinde os med vores triste skæbne. Men nu hvor øerne får al den opmærksomhed, håber vi da, at man vil værdige os et enkelt blik og bare et lillebitte undskyld,« siger æet.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.