Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
RokokoPosten

RokokoPosten: Aktivister raser: Det skal hedde African-American Friday

RokokoPosten: Efter at amerikanerne i fredags gik Black Friday-amok, har en aktivistgruppe forlangt, at dagen omdøbes. God idé, mener Afro Empowerment Center i Danmark og foreslår at kalde shoppefesten Afrodansk Lørdag.

Foto: Maglido/Bigstock
Foto: Maglido/Bigstock

RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm.
Alle RokokoPostens nyheder er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

 

Fladskærme, lingeri og andre tilbudsvarer fløj i fredags over disken, da man i USA holdt Black Friday, som er dagen efter Thanksgiving og traditionelt en meget travl dag for detailhandlen.

Nu protesterer en amerikansk aktivistgruppe imidlertid over navnet og ønsker dagen omdøbt til African-American Friday.

»Vi vil ikke finde os i, at tøjbutikker, supermarkeder og elektronikforhandlere approprierer ordet »black«, som om det var deres eget, og bruger det på en indforstået og afslappet måde uden at vedkende sig ordets problematiske og nuancerede historie,« lyder det fra African-American Association for Black Alliances and Affirmative Action Loyalty (A-AABAAL).

Organisationen er imidlertid klar over, at det ville blive vanskeligt helt at afskaffe dagen eller give den et mindre stødende navn, f. eks. Big Shopping Day eller Spendy Friday, og har derfor foreslået African-American Friday som et kompromis.

»Hvis mit folk absolut skal forbindes med overforbrug, massehysteri og tom kommercialisme, skal det ske på en respektfuld og historisk bevidst måde,« siger A-AABAALs talskvinde LeTonya Williams, der udnyttede fredagen til at anskaffe sig en ny vaskemaskine, overtøj og et par lækre parfumer fra Marc Jacobs, der var sat ned med 45 procent.

I Danmark, hvor Black Friday også blev fejret med massiv shopping landet over, er organisationen Afro Empowerment Center begejstret for A-AABAALs udmelding.

»Herhjemme kunne vi omdøbe dagen til Afrodansk Fredag, så vi respekterer afrodanske rødder og ikke bare fokuserer ensidigt på hudfarve,« lyder det i en pressemeddelelse, hvor man desuden foreslår at flytte de mange tilbud til dagen efter.

»Fredag var jo det navn, som Robinson Crusoe gav den sorte mand, han mødte på sin øde ø, og er derfor i sig selv en art slavenavn. Afrodansk Lørdag er til gengæld en shoppedag, som inkluderer alle,« siger Afro Empowerment Center.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.