Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi skændes da ikke om økonomi

Økonomi er ifølge parforholds- og økonomieksperter normalt en af de væsentligste årsager til, at tonerne går højt mellem hr. og fru Danmark. Men sådan ser danskerne ikke selv på det. Vi anser nemlig os selv for at være overraskende enige med vores partner om, hvad kronerne skal bruges på.

Kan nye ledninger til anlægget koste 1.000 kroner, og kan et enkelt par sko snildt koste det dobbelte. Skal der fortsat postes penge i den gamle benzinsluger i carporten, eller ville en splinterny bil være bedre for økonomien i det lange løb og for børnenes sikkerhed.

Og hvad så med sommerferien. Bliver der råd til at tage en tur sydpå, eller kommer turen igen til at gå til Bornholm. Måske var det ligefrem i år, at der bare blev skidt hul i kontanterne og bestilt den tur ned til varmen, som I så længe har drømt om.

Selv om spørgsmålene, der hober sig op, når to hjerner skal blive enige om, hvordan de hårdt indtjente penge skal bruges, er mange, mener danskerne selv, at de egentlig er overvejende enige med deres partnere om, hvordan pengene skal bruges. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Gallup har foretaget for Berlingske.

»Der er ofte en masse begrænsninger forbundet med en økonomi. De fleste af os er tvunget til at prioritere, fordi der ikke er uanede ressourcer. Det er når vi skal gøre op, hvad der er vigtigst for os, at man tit støder sammen. Det er en smuk tanke, at vi flytter sammen og deler alt, men når hverdagen melder sig, kommer konflikterne,« siger parrådgiver og coach Katrine Fagerholt.

I Gallups måling svarede hele 96 procent af de adspurgte, at de enten er helt enige eller overvejende enige med deres partner om, hvordan pengene skal bruges. Og selv om undersøgelsen viser det stikmodsatte af de fleste økonomi- og parforholdseksperters erfaringer, er Katrine Fagerholt egentlig ikke forundret over, at danskerne ikke mener, at de er uenige med deres partner om pengesager.

»Jeg tror ikke, at folk ser det som værende pengene, der er problemet. Tit dukker økonomien op i andre sammenhænge, hvor vi diskuterer værdier, der ofte er meget følelsesladet. Det handler jo om, hvad der betyder noget for os, hvor meget vi skal rejse, om vi skal spise økologisk, eller hvor generøse vi skal være. Og det afspejler jo vores grundholdninger, og det kan ofte være svært at definere, om det helt præcist handler om penge eller værdier,« siger Katrine Fagerholt.

 Danmark er det børnefamilierne, der tjener flest penge med et årligt rådighedsbeløb efter Skat på 329.600, der skal dække familiens faste udgifter, og hvad der nu ellers måtte skulle punges ud til, til at leve for, oplyser Danmarks Statistik. Og det er altså også her at de største slag på fælleskontoens økonomiske slagsmark slås.

»Hvis man har en fælleskonto, hvor man deler alt, skal man jo også være enige om alt, og når vi flytter sammen, er det jo sådan, vi gerne vil være. Det er en meget smuk og solidarisk tanke. Men pludselig har kæresten været ude og shoppe, og det var måske ikke lige det, man selv havde tænkt sig, fordi man hellere selv ville bruge pengene på at rejse til sommer. De fleste får simpelthen ikke afstemt deres forventninger, og så starter konflikterne,« siger Katrine Fagerholt.

Netop den manglende samtale om, hvad kronerne skal bruges på, mener livs- og økonomiekspert, Lone Eriksen, der har mange års erfaring som bankrådgiver, kan være årsag til, at vi har svært ved at enes med vores partner.

»På det overordnede plan vil de fleste par nok være enige om økonomien, men det er når vi kommer ned på hverdags niveau, at der opstår konflikter. Vi har en stor berøringsangst for penge og privatøkonomi. Og det er ofte de ting, vi gik ud fra, at vores partner vidste om os, der kommer bag på den anden,« siger Lone Eriksen, der også er overrasket over, at danskerne generelt ser sig selv som værende enige med deres partner om pengeforhold.

Men selv om den store økonomiske enighed, Gallupmålingen viser i de danske parforhold, taler sit eget tydelige sprog, mener Lone Eriksen også, at det entydige svar skyldes gråzonen mellem vores forbrug og vores grundværdier.

»Kvinder bruger penge på følelser, vi vil gerne gå i Torvehallerne, hvor der er hyggeligt for at handle ind. Mænd køber derimod ind det første det bedste sted. Og det kan udløse nogle diskussioner. I et parforhold kommer man med hver med sin pengehistorie, og de skal fusioneres, når man indgår i en fællesøkonomi. Når man kommer med hver sin måde at tænke penge på, kan det også let give nogle diskussioner, som egentlig ikke handler om pengene, men om, om man eksempelvis skal købe økologi eller ej,« siger Lone Eriksen.

En af de fejl, som økonomieksperten ofte oplever, at folk laver med deres privatøkonomi, er, at vi bruger de penge vi har til rådighed fra måned til måned i stedet for at lave et budget, der kan bære nogle af vores større drømme ud i livet senere hen.

»Vi lever fra måned til måned uden at lave en opsparing. Vi arbejder for pengene i stedet for, at få pengene til at arbejde for os. Jeg ville ønske, at vi talte mere om økonomi i det offentlige rum, for jeg tror, at der er mange, der tænker, at de har en dårlig økonomi, simpelthen fordi de ikke har noget at måle det op imod. Vi ved meget lidt om økonomi, der er ikke nogen steder, hvor vi lærer om det, og det giver altså en lettelse i ens tankesæt, hvis man har styr på sin økonomi,« siger Lone Eriksen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.