Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Undgå at økonomien bliver et problem

42% af danskerne bruger mellem ti minutter og en halv time på deres privatøkonomi om ugen:

»Lad være med at sidde og fedte med økonomien hver uge. Hold et økonomisk topmøde en gang om måneden. Tal om hvordan måneden er gået, og hvad I skal gøre fremadrettet. Læg planer for hvor i gerne vil være om tre eller fem år, og hold så øje med om i nærmer jer jeres mål. Det kan være en ny bil, eller hvis I skal holde en stor fest, som også kræver opsparing,« siger Livs- og økonomiekspert Lone Eriksen.

43% af danskerne finder deres privatøkonomi uinteressant:

»Få en opsparing, også selvom du har gæld. Du behøver ikke sætte titusind kroner ind på den om måneden men bare 100 kroner, hvis det er du kan undse. Efter et halvt år vil du allerede have 600 kroner, og det er meget motiverende, at se ens saldo vokse. Det psykologiske og følelsesmæssige er meget væsentligt i forhold til ens interesse for sin økonomi. Når man ser opsparingen vokse, vil nogen også blive mere motiveret for at skære ned andre steder,« siger Livs- og økonomiekspert Lone Eriksen.

28 % af kvinderne bruger kortere tid på økonomien end deres mænd:

»Kvinder går for lidt op i økonomi. Mange er nok vokset op i et hjem, hvor det har været faren, der har stået for det, og derfor bliver det en ubevidst vane, at manden skal tage sig af det. Det er meget normalt, at det er den ene part i et forhold, der varetager økonomien. Ofte har vedkommende en interesse for det, og så går det helt af sig selv, at han klarer økonomien, og hun klarer vasketøjet. Men hvis ingen af parterne rigtig har en interesse for økonomi, bliver det en tikkende bombe, der bare bliver mere og mere klar til at blive antændt. Derfor er det altså en god ide at følge med i sin økonomi,« siger livs- og økonomiekspert Lone Eriksen.

96% er enige med deres partner om, hvordan pengene skal bruges:

»For at få en god fællesøkonomi, er det en god ide at sætte sig ned sammen og tale om, hvilke drømme man hver især måtte have, og hvilke der skal realiseres. Tal om hvilke knapper der skal skrues på for at nå målet. Sådan en samtale er guld værd for et parforhold, fordi man får afstemt sine forventninger, og begge ved, hvad man arbejder hen imod,« siger Livs- og økonomiekspert Lone Eriksen.

12% er af og til uenige om, hvordan deres penge skal bruges:

»Skil tingene ad når du har en diskussion med din partner. Ofte er det svært at løse en konflikt, fordi vi diskuterer helt forskellige ting uden at være bevidste om det. Hvis I for eksempel aldrig synes, at I har penge nok, kan et overtræk på jeres konto hurtigt udløse en konflikt. Det kan være din partner bliver irriteret over, at han synes, du klatter pengene væk, mens du er træt af, at han vil bestemme, hvad I skal bruge pengene på. For at undgå at diskussionen eskalerer, er det vigtigt at finde ind til kernen af problemet og lytte til hinanden.Find ud af hvad det reelt handler om, og tal så om det, og kun det,« siger parrådgiver og coach Katrine Fagerholt.

52 % bruger fælleskontoen til lommepenge:

»Vær ærlig - også overfor dig selv. Hvor meget vil du egentlig dele. Det er en solidarisk tanke at have en fællesøkonomi uden at blive smålig, men vil du for eksempel betale for din partners børn. Hav en ærlig snak med dig selv og erkend, hvis du gerne vil have dine egne penge, som ingen blander sig i. Nogle ting lever man med i fællesskabets navn, men hvis det nager dig ikke at have et rådighedsbeløb, som du ene og alene er herre over, så få det, så i ikke kommer i situationer, hvor i bliver uvenner over, at den ene har købt nyt tøj for alle pengene,« siger parrådgiver og coach Katrine Fagerholt.

Kilde: Gallup for Berlingske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.