Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skriv jer til et bedre ægteskab

Det kan være direkte sundhedsskadeligt at leve i et ulykkeligt ægteskab. Derfor jubler amerikanske forskere over, at de har fundet en genvej til at holde ægtefællers moral oppe. Metoden er simple skriveøvelser.

Amerikanske forskere har fundet ud af, at simple skriveøvelser kan sikre vejen til et lykkeligt ægteskab.
Amerikanske forskere har fundet ud af, at simple skriveøvelser kan sikre vejen til et lykkeligt ægteskab.

Kan skriveøvelser tre gange årligt virkelig forbedre et ægteskab markant? Det mener forskere fra Northwestern University i Chicago, der har gennemført en dybtgåeende undersøgelse gennem flere år med 120 ægtepar.

»Jeg vil forsøge ikke at få det til at lyde som magi, men man kan få utroligt imponerende resultater med helt små tiltag,« siger Eli Finkel, der er hovedforfatter på undersøgelsen og professor i psykologi.

Halvdelen af ægteparrene skulle hver fjerde måned udfylde nogle papirer, hvor de beskrev deres tilfredshed med ægteskabet, bl.a. sexlivet, kærligheden, tilliden. De skulle desuden skrive om det mest betydningsfulde skænderi, de havde haft i løbet af de forgangne måneder. De øvrige 60 ægtepar skulle ikke gøre andet end at lade sig interviewe om deres ægteskab.

Selv om begge grupper i løbet af testens to-årige periode skændtes lige hyppigt og om lige alvorlige emner, så blev de, der havde lavet skriveøvelserne, mindre stresset over skænderierne. Og mens kvaliteten af ægteskabet dalede over de to testår for gruppen, der intet foretog sig, så holdt den sig stabilt for dem, der førte logbog.

»Dette forbedrede ikke bare kvaliteten af ægteskabet. Det hjalp også i forhold til at bibeholde passionen og sexlysten i forholdene - to elementer, der ellers normalt aftager over tid,« forklarer Eli Finkel.

Finkel og hans hold håber, at de nye resultater, der offentliggøres i bladet Psycological Science senere i år, kan højne folkesundheden, hvis deres tiltag implementeres rundt omkring og anbefales af parterapeuter fremover.

»Ægteskab i sig selv er sundt for mennesker. Men kvaliteten af ægteskabet er langt vigtigere end dets blotte eksistens. Et ægteskab af høj kvalitet er faktisk en af de stærkeste uafhængige faktorer til at sikre lykke og et godt helbred. Og set i det lys er en syv minutters skriveøvelse hver fjerde måned godt givet ud,« forklarer Eli Finkel i en pressemeddelelse fra Northwestern University.

Han henviser Finkel til, at folk, der har fået en bypass-operation, har tre gange så stor chance for at være i live 15 år senere, hvis deres ægteskab er lykkeligt. 

Den danske lektor i psykologi fra Aarhus Universitet Thomas Nielsen er forfatter til bogen »Kærlighed og Parforhold - under forskernes lup« fra 2012. Her beskriver han en lang række undersøgelser, som viser, at evnen til at tale åbent og ærligt indbyrdes er noget af det sundeste for et parforhold. Men at skrive sine tanker ned kan bestemt også have en effekt, mener lektoren.

»En forsker ved navn James Pennebaker har udført en række undersøgelser, der tilsammen viste, at studerende, der skrev om deres belastende og ubehagelige erindringer i for eksempel 30 minutter om ugen, fik det bedre. Psykisk oplevede de mindre angst og depression og fysisk forbedrede deres immunforsvar sig. De havde brug for færre lægebesøg,« siger Thomas Nielsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.