Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Så mange venner koster en kæreste

Det er dyrt at forelske sig, viser ny forskning.

En stormende forelskelse, hvor alt, hvad der foregår uden om den udkårne, virker tåget, sætter sit tydelige præg på, hvor meget tid vi bruger sammen med vores venner og familie.

Det ved alle, som har været høje på forelskelsens rus. Nu sætter forskere fra Oxford University imidlertid tal på, hvad det koster os i nære relationer, når forelskelsen sætter ind, skriver BBC.

Prisen for at forelske sig er nemlig forholdet til to nærtstående personer, som både kan være venner og familiemedlemmer. 

Læs også:
Derfor skal du skrive kærestebreve
Kærestesorg svarer til en kold tyrker
Forskere har opdaget evig kærlighed

I studiet har et hold forskere fra Oxford University kigget nærmere på den inderste kreds af venner hos 540 deltagere, alle over 18 år, og på, hvordan antallet af venner i denne kreds ændrede sig, når en ny, hjertegalopperende romance kom ind i billedet.

Ikke overraskende bekræftede resultaterne formodningen om, at ens omgangskreds krymper, når man får en ny kæreste, der som en slags kærlighedssvamp suger al tiden ud af kalenderen.
 
Forskerne nåede frem til, at inderkredsen, der i gennemsnit består af fem mennesker, typisk reduceres til tre, når tryllestøvet fra forelskelsen danner en lysende aura rundt om ens udkårne.  

Forelskelse blænder

”Mennesker, som er i romantiske forhold, har typisk kun fire mennesker i deres inderste cirkel, hvor andre mennesker typisk har fem. Og når den ene af disse fire er den nye flamme, betyder det altså, at der er røget to fra indercirklen,” forklarer Robin Dunbar, som er professor i evolutionær antropologi ved Oxford University, til BBC.

”Det, jeg formoder sker, er, at ens opmærksomhed er så fuldt fokuseret på den, man er forelsket i, at man bare ikke får set de mennesker, man ellers har meget at gøre med. Relationerne til dem bliver derfor løsere, og de ryger ud i det næste lag af bekendte,” siger han.

Robin Dunbars forskerteam studerer sociale netværksgrupper og den måde, vi håndterer deres størrelse og sammensætning på. Han har tidligere kortlagt, at vores maksimale antal af venner realistisk set ligger på omkring 150. Disse kan gradvist inddeles i mindre grupper, ind til man når indercirklen, som består af 4-6 mennesker, skriver BBC.

Den gruppe består af mennesker, som vi ser mindst én gang om ugen - mennesker, som vi kan betro os til, mennesker, som vi ved altid er der, når vi har brug for dem.

Det næste lag er mennesker, vi ser cirka en gang om måneden – ”sympatigruppen”.

Alle er de mennesker, vi ville savne, hvis de forsvandt i morgen.

Alligevel ofrer vi altså gerne to fra den allerinderste gruppe i forelskelsens søde navn, viser den nye forskning, som for nylig blev fremlagt på British Science Festival på Aston University, skriver BBC.

Læs også:
Derfor skal du skrive kærestebreve
Kærestesorg svarer til en kold tyrker
Forskere har opdaget evig kærlighed

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.