Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nytår på asiatisk

Let, sprød og spændstig mad efter jul og nytår. Teriyakikylling med spicy salat og fuld knald på de aromatiske urter.

Yam-neau - thailandsk oksekødssalat.
Yam-neau - thailandsk oksekødssalat.

Råkost alene gør det ikke, i hvert fald ikke for mig. Jeg har stadig lyst til saft, kraft og velsmag selvom det er »tiden derpå«.

Ekstra smag endda, for når januar melder sig hungrer jeg altid mere end almindeligt efter asiatisk mad. Let, sprød og spændstig mad med chili, soja, ingefær, frisk koriander og alle de andre smagsindtryk, der er så forførende.

Jeg har valgt at lave Yam-neau (spicy salat med oksekød) en af mine yndlingsretter fra Thailand. Den har det hele – chiliblæs, sødme, syrlighed, salt fra fishsauce, sprøde grøntsager, saftigt kød, fuld knald på de aromatiske urter og et absolut minimum af fedtstof.

Og så har jeg valgt en japansk favorit – teriyakikylling. Altså kylling med den klassiske sake-sojabaseret teriyakisauce som kan købes færdig, men bare smager så meget bedre, når man selv laver den. Og den er nem, super nem.

Til den er der to salater – én med spinat og peanuts og en med gulerødder og daikon (kinaradise) i koreansk-japansk dressing.

Yam-neau - thailandsk oksekødssalat

4 personer

400-500 g bøf af oksefilet eller tyndsteg (helst tykke bøffer)
lidt vindruekerneolie

dressing:

1 stort bundt frisk koriander helst m. rødder (fås i thai- eller kinesiske-butikker) eller 2 potter supermarkedskoriander
2-3 lime, saften af knap 1,5 dl i alt
3-4 spsk. rørsukker
3 fed hvidløgsfed
3 limeblade
5 kviste thaibasilikum
5 spsk. fishsauce
20 peberkorn
2 små røde thaichili
1 bundt forårsløg
1 lille romainesalat
1 agurk
evt. nykogte jasminris

Steg bøfferne i lidt olie til de er rosa (3-5 min. på hver side alt efter tykkelse). Lad bøfferne blive kolde.

Skyl korianderplanterne (inkl. rødder) meget omhyggeligt, så al jord er væk. Slyng blade, stængler og rødder tørre.

Kom korianderplanterne (og rødder) i en blender sammen med resten af ingredienserne til dressingen og blend det til en jævn og lidt tyk masse. Dressingen skal være både stærk, krydret, sød, salt og syrlig.

Gør forårsløg og salat i stand. Snit salaten groft (lad små blade være hele) og forårsløgene i småstykker. Skær agurken i stave.

Trim bøfferne for fedt og skær dem i skiver/strimler og anret det sammen med forårsløg, romainesalat og agurk på et fad. Hæld dressingen over kødet og server med det samme – meget gerne med nykogte jasminris til.

Teriyakikylling

4 personer

ca. 500 g økogisk kyllingebryst med skind
peber og fint havsalt

teriyakisauce:

1 dl sake (eller ½ dl hvidvin + ½ dl tør hvid vermouth)
1 dl mirin (sød japansk risvin/sake til madlavning)
1 dl god japansk soja
1-2 spsk. rørsukker
1-2 tsk. olie til stegning (jordnødde- eller solsikkeolie)

Krydr kyllingebrysterne med peber og en lille smule salt og lad dem trække 20-25 min. ved køkkentemperatur.

Kog teriyakisaucen imens: Kom alle ingredienser i en gryde, bring den i kog og lad det hele simre, ind til det er reduceret til ca. 1 dl.

Kom lidt olie på en god stegepande og læg kyllingebrysterne på med skindsiden nedad, når den er varm. Skru ned til middelblus og steg brysterne i 7-8 min. i første omgang, vend dem undervejs flere gange så de bliver jævnt stegt og brune på begge sider.

Øs så teriyakisaucen over brysterne - lidt ad gangen - og fortsæt med at stege til kyllingebrysterne er glaserede og lækre, vend dem flittigt i saucen (maksimum 4-5 minutter i alt.

Tag dem af panden, skær dem i tykke skiver og server dem med salat og saucen fra panden hældt over.

Salat af daikon og gulerødder med koreansk sesamdressing

4 personer

ca. 20 cm daikon (kinaradise)
2 gulerødder
¾ tsk. fint havsalt
2 forårsløg
1 fed hvidløg
2 tsk. instant dashipulver (se tip)
4 spsk. riseddike
1-2 spsk. flormelis
2 spsk. ristet sesamfrøolie
1-2 spsk. letristede hvide sesamfrø

Skræl daikon og gulerødder og skær dem i fine juliennestrimler – skær i hånden eller brug et mandolinjern (ikke et rivejern, det er ikke skarpt nok og giver derfor en sjasket salat).

Kom strimlerne i en skål og vend dem med salt, lad strimlerne blive bløde og afgive væde. Klem væden af i et klæde eller i en tæt sigte.

Pil og hak forårsløg og hvidløg meget fint. Kom dem i skålen til gulerod og daikon og bland det godt. Drys dashipulver over salaten og vend det rundt. Tilsæt riseddike, vend det rundt og tilsæt så flormelis, sesamolie og evt. lidt ekstra salt. Til sidst vendes de ristede sesamfrø i salaten.

Server salaten med det samme.

TIP

Dashi er en af grundstenene i japansk køkken. Det er en slags »fond« kogt på tang, grøntsager og (ofte) fisk. Det er bl.a. en dashi, der udover fermenteret sojapasta giver den gode smag til en japansk misosuppe.

Man kan selv lave dashi, og det kan klart anbefales til mange japanske retter. Men til disse to salater skal du »snyde« og købe pulver-dashi hos en japansk/kinesisk købmand eller en anden velassorteret asiatisk købmand.

Samme steder kan du købe: fishsauce, thaibasilikum, thaichili, koriander med rødder, daikon, soja, sake, mirin, riseddike, sesamfrøolie, sesamfrø og peanuts.

Spinat med peanutsauce

4 personer

Peanutsauce:

½ tsk. instant dashipulver (se tip)
50 g ristede peanuts
1½ spsk. god japansk soja
1 tsk. flormelis
½ tsk. finterevet frisk ingefær
ca. 600 g frisk spinat
1-2 små forårsløg, rensede og fint hakkede.

Rør dashipulver ud i ¼ dl kogende vand og lad det stå og svale af i ca. 15 min.

Imens: Mal/knus peanuts groft i en morter eller brug en elektrisk kværn. Kom peanutgranulatet i en skål og rør det med soja, sukker, ingefær og den afsvalede dashibouillon smag til. Juster evt. smagen med lidt mere sukker eller soja.

Rens og skyl spinaten grundigt. Blancher den i 10 sekunder i rigeligt, spilkogende og letsaltet vand. Kom spinaten i en sigte og overbrus den med koldt vand. Slå på siden af sigten, så vandet slås af spinaten, klem den forsigtigt for at få det sidste vand væk. Server spinaten med peanutsauce og lidt friskhakket forårsløg over.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.