Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu kan du vise din mor, at du ikke spildte tiden på den Gameboy: EM i Tetris afholdes i København

I september bliver der holdt EM i Tetris i København. Alle kan deltage.

Foto: Iris
Foto: Iris

Spillet Tetris blev lanceret i 1984. Men det lever stadig.

Og det i en grad, så der i 2018 bliver holdt EM i Tetris i København. 14. september er der intet mindre end »Classic Tetris European Championship«, som afholdes i DGI-byen.

Her skal årets Tetris-mester kåres, og har man som overtegnede en forkærlighed for det simple (men sygeligt afhængighedsskabende, som nogle mennesker må slette, for ellers får de ikke sovet) spil, kan man melde sig til.

Og sidder man netop nu og ærgrer sig over, at man ikke er europæer, skal man ikke græde mere: mesterskabet er åbent for alle. Bare man elsker Tetris.

170 millioner solgte kopier

Tetris er lidt af en gammel fætter i spilverdenen. Det blev lanceret under Den Kolde Krig af Alexey Pajitnov i juni 1984, og spillet var ganske simpelt.

En række forskelligt formede klodser falder mod bunden af spillet. Spilleren skal rotere klodserne, så de bliver anbragt, så de danner hele linjer (det giver overrhovedet ikke mening, når man skriver det, men hey det er nemt at forstå og svært at gøre, især når klodserne falder hurtigere og hurtigere).

Alle klodser er opbygget af fire firkanter – derfor hedder spillet Tetris, der er sammentrækning af det græske ord for fire Tetra og Tennis, der var Pajitnovs yndlingsspil.

Det anslås, at der er solgt over 170 millioner kopier af Tetris til både computere, spillekonsoler og telefoner, skriver Wikipedia.

Tetris blev lanceret i USA (som det første sovjetetiske spil) til Commodore 64 og til IBMs pc, men når EM i Tetris afholdes i København, kommer det til at foregå på på Nintendo 8 Bit fra 80'erne eller på den klassiske Game Boy.

Eller som arrangørerne selv siger:

»Vi konkurrerer på den europæiske standard, hvilket betyder, at vi spiller PAL (og ikke NTSC)-versionen af Tetris til Nintendo Entertainment Systemet (NES).«

Overskuddet går til et retrospilmuseum

Tilskuerne behøver dog ikke at sidde og se spillerne over skuldrene. Spillene kommer op på storskærm, så alle kan se med.

EM i Tetris afholdes i samarbejde med RetroExpo, som er en retro spilmesse. Overskuddet går til opbygningen af et Spilhistorisk Museum i København.

Glade Tetris-fans, der lige trænger til at pudse formen af, kan gå i retrospillearkaden Bib Bib Bar i Wesselsgade på Nørrebro og spille Tetris. Rygterne siger, at der kommer Tetris-folk på baren om onsdagen. Gå ned og se, om du er bedre til at bruge den lange røde, end de er.

Men lad være med at klage til os, hvis du bliver besat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.