Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mænd og kvinder kysser af forskellige grunde

Et kys kan betyde mange ting. Nu har en amerikansk forfatter sat fokus på kysset - og hvorfor vi gør det.

.
.

Mænd og kvinder kysser af helt forskellige grunde.

I hvert fald ifølge den amerikanske biolog, videnskabsjournalist og forfatter Sheril Kirshenbaum, som har udgivet bogen: The Science of Kissing: What our lips are telling us. 

Bogen ser på videnskaben bag kysset, kyssets historie og hvorfor mænd og kvinder kysser.

Det skriver Time.com

Her er forskellene ifølge Sheril Kirshenbaum:

Derfor kysser mænd: Det primære for mænd er at udveksle kropsvæsker. Mænd er mere interesseret i tungekys end kvinder. Mænd kysser for at få sex og for at opnå forsoning.

Derfor kysser kvinder: For at finde en fremtidig partner eller for at fastholde sin partner.

Begrundelsen for mænds præference for kysseri skal findes i kemien, mener psykolog Gordon Gallup fra Albany University.

I kysset udveksles testosteronen til kvinden via spyt og forhøjer dermed hendes testosteronniveau, hvorved hun vil føle sig mere tiltrukket af manden.

Og når det gælder kvindens kysseri, handler det om at fastholde partneren ved at kysse både før, under og efter selve sexakten, siger Gordon Gallup til

Time.com

Kyssets historie

Ingen ved præcis, hvor kysset har sit oprindelse. Men forskere arbejder ud fra den hypotese, at kysset kan spores tilbage til dyr og deres fodringsritualer mellem mødre og unger, hvor mødrene gennemtygger og nedbryder maden, hvorefter den ledes direkte ned i munden på ungen. 

Menneskers kysseri er sandsynligvis vokset ud fra den gestus og er nu blevet et symbol på kærlighed og hengivenhed, skriver Time.com

Og ifølge den amerikanske antropolog Helen Fisher, som citeres i bogen, har kysset efterhånden udviklet sig til at opfylde tre basale behov: Lyst til sex, til romantisk kærlighed eller tilknytning. 

Kysset gør os forelsket

Forskning viser, at kysset øger niveauet af såkaldte 'neurotransmittere' som dopamin og serotonin (som løfter stemningen). Det udløser også ekstra oxytociner, de såkaldte "kærlighedshormoner," som også frigives under en fødsel, og som udløser tilknytning mellem par, samhørighed mellem nybagte forældre, samt fremmer den livslange tilknytning mellem mor og barn.

"Det er fascinerende, at kemikalier i vores kroppe er ansvarlige for de symptomer, vi forbinder med forelskelse. Jeg tror ikke, det tager al romantikken ud af ligningen, men det giver os en bedre videnskabelig forståelse af, hvordan vores kroppe opfører sig," siger Sheril Kirshenbaum til Time.com 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.