Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ligger du under for myterne om parforholdet?

Er du enig i, at jo længere et parforhold varer, jo bedre? At hvis din partner elsker dig nok, gør han også det, du gerne vil have? Måske er du uden at vide det styret af en række sejlivede myter om kærlighed og parforhold. Gør dig fri af myterne og få et bedre forhold til din partner, opfordrer ny bog.

.
.

"Hvem ville din partner have været, hvis du fik din vilje? 

Det er forfatteren Jane Aamund, der stiller spørgsmålet til sig selv. Og som også selv giver svaret i introduktionen til en ny bog: '101 myter om parforhold, der kan drive os til vanvid'.

Bogen er skrevet af parterapeuten Tim Ray, der også har skrevet andre bøger om parforhold og som i sin nye bog lægger op til at give de sejlivede myter et kritisk eftersyn. 

"Gør dig fri af myterne og dine urealistiske forventninger, og du vil få et bedre forhold," er bogens budskab. 

Læs mere om de 10 klassiske myter

Vi har ikke fået nye reservedele

"Åh... alle mine mænd, hvor ville de have været vidundelige, hvis jeg bare havde fået min vilje," skriver Jane Aamund med sin sædvanlige sans for selvironi, mens hun i introduktionen konstaterer, at parforhold er lige så svært som det altid har været.

"Vi elsker, vi hader, bliver jaloux, lider, forventer og bliver skuffede. Sådan er livet. Jeg har læst breve fra gamle danske konger til deres dronninger og elskerinder, og de havde lige så svært ved deres parforhold, som vi har i dag. For vi er de samme indendi, vi har ikke fået nye resevedele."

Men selv om vi er de samme indeni, så  kan vi gøre en hel del selv for at forbedre forholdet til vores partner. Det mener Tim Ray.

"De fleste af os tror på en masse myter om parforhold og kærlighed, som vi ikke har stillet spørgsmål til, og som vi ubevidst  ligger under for og lader os styrer af. Det er troen på disse myter, der gør os frustrerede og ulykkelige, fordi vi baserer så meget af vores liv på kærligheden og parforholdet," siger Tim Ray.

Din partner er ikke tankelæser

I bogen gennemgår han  hver enkelt af de 101 myter, som han har identificeret. Myter som:

- Kærlighed er lig med at være enig.
- Hvis du elsker mig, vil du gøre det, jeg vil have.
- Det er bedre at være i et parforhold end at være single.
- Og jo længere et parforhold varer, jo bedre.

"De fleste vil gerne have et lykkeligt parforhold, men der er nogle helt fundamentale færdigheder, vi aldrig har lært eller forstået. Vi tror, at hvis bare kærligheden er til stede, så klarer den, hvad der skal klares. Og hvis ikke kærligheden gør det, så er det måske nok vores partners skyld, for hvis han elle hun bare gjorde det anderledes, ville der ikke være problemer," siger Tim Ray.

Som et eksempel på en af de helt store fejl, mange begår, er at tro, at partneren er tankelæser.

"Selv om et par kender hinanden godt og har levet sammen i mange år, så er det stadig svært at fortolke tanker. Og man skal slet ikke forsøge at fortolke. Det er meget lettere at spørge direkte og på en pæn måde, hvis man gerne vil vide, hvad ens partner tænker om bestemte ting."

Årsagen til, at så mange ender med at gå fra hinanden er ifølge Tim Ray de store og ofte urealistiske forventninger, mange par har til hinanden. Og at man tror, det er noget udefrakommende, der er skyld i, at man ikke får indfriet sine forventninger.

"Det er og bliver én selv, man skal kigge nærmere på i forsøg på at nå ind til selve årsagen: Hvorfor fungerer det ikke med ens partner? "

Virkeligheden og vores egne tanker

Noget af det vigtigste er at gøre sig klart, at der er forskel på virkeligheden og ens egen tankegang.

"Virkeligheden er det, som er og sker lige nu. Men ens tanker og reflektioner over det, der sker er noget andet. Det er den forskel, man skal gøre sig klart," forklarer Tim Ray og nævner et konkret eksempel:

Din kæreste sagde, han ville ringe til dig om aftenen, men det gør han ikke. Det er virkeligheden, noget man helt enkelt kan konstatere, en form for fakta. Det kan vi have en masser tanker om. Var han sammen med en anden? Er han blevet syg? osv. 

"Det er vores subjektive tankegang og egne forestillinger, for reelt ved vi ikke andet, end at kæresten ikke ringede. Men hver gang vi tænker en tanke på baggrund af en situation udsprunget af virkeligheden - og tror på den tanke -  så oplever vi virkningen af tanken, og den påvirker vores følelser."

Ifølge Tim Ray er det, når vi oplever, at vores tankegang er ude af harmoni med virkeligheden, at vi bliver forvirrede og stressede.

"Hver gang vi forsøger at gøre modstand mod virkeligheden og synes, at den burde være anderledes, så kan vi få det dårligt. For virkeligheden er, hvad den er. Enten ringede kæresten - eller også gjorde han ikke. Derfor er det vigtigt ikke at forholde sig til sine tanker eller reaktioner, men til virkeligheden og det, der reelt er sket," siger Tim Ray, der understreger, at det ikke er det samme som at forholde sig passivt.

"Der er mange muligheder for, hvordan man kan reagere på virkeligheden og ikke på sine tanker. Man kan jo spørge kæresten stille og roligt, hvorfor han ikke ringede som aftalt, næste gang man ser ham."

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.