Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dit liv forkortes af skænderier

Folk, der skændes og hyppigt er i konflikter med deres familie og venner, er i større fare for at dø end de mennesker, der ikke skændes så ofte. Det viser et helt nyt studie fra Københavns Universitet.

Du regnede måske med, at din ægtefælle hentede ungerne fra fodbold, og din ægtefælle regnede måske med, at du havde købt ind til aftensmad i stedet for at flyde på sofaen.

Du synes ikke, at børnene må bande, mens din ægtefælle ikke tager sig synderligt af det, når de grimme gloser flyder ud. Og i er dybt uenige om, om den årelange opsparing skal bruges på en lækker ferie sydpå med hele den pukkelryggede eller på en ny bil.

Hverdagen er fyldt med mere eller mindre oplagte ting at blive uvenner over, og det er noget rigtig skidt viser helt ny forskning fra Københavns Universitets Center for Sund Aldrig og Institut for Folkesundhedsvidenskab.

Dødeligheden for folk, der hyppigt er i skænderier og konflikter med familie, venner, kollegaer eller naboer, er nemlig dobbelt så stor, som blandt de mennesker der ikke skændes så ofte.

»Mennesket er et socialt væsen. Hele livet er vi jo afhængige af andre, specielt når vi er helt små og ældre. Den sårbarhed gør, at vi har behov for andre til at hjælpe os, hvad end det er med et godt råd, eller hvis vi bliver syge. Så hvis vores nære relationer ikke lever op til vores forventninger, betyder det meget for os - det er jo dem, der skal hjælpe os,« siger lektor Rikke Lund, fra Københavns Universitets Center for Sund Aldring og institut for Folkesundhedsvidenskab.

Hun har været med til at lave undersøgelsen, hvor 9.875 personer i alderen 36 - 52 år er blevet interviewet om deres sociale relationer.

Af de deltagende, der svarede, at de ofte er i konflikter med deres nærmeste, døde otte procent i løbet af undersøgelsen, mens det blot var tre procent af dem, der sjældent eller aldrig er i konflikter, der døde.

Skænderier kan give alvorlige livsstilssygdomme

Den direkte årsag, til at folk dør, er dog ikke et liv fyldt med skænderier og konflikter, understreger Rikke Lund.

Derimod kan det stressende miljø, som konflikterne medfører, være årsag til en stribe forskellige livsstilssygdomme.

»Fra tidligere studier har vi set, at folk bliver indlagt med sygdomme i hjertet, symptomer på åreforkalkning, og depressioner, der hænger sammen med, at man har mange konflikter i hverdagen. Det skyldes, at når vi oplever alle de her konflikter og skænderier, sætter det en stribe negative ting i gang i vores krop,« siger Rikke Lund.

Anbefalingen fra lektoren er dog ikke at lægge alle skænderierne på hylden. For konflikterne tjener også et positivt formål i vores hverdag.

»Vores studie viser, at det er folk, der selv mener, at de ofte eller altid skændes, der er i risikozonen, og det er altså kun 8-10 procent af befolkningen. Men hvis man synes, at man skændes meget, er det måske en fornuftig ide, at se på, om man kan gøre noget ved det eller søge hjælp og rådgivning. Men jeg synes bestemt ikke, at man skal droppe diskussionerne helt, for de er jo nødvendige for vores hverdag,« siger Rikke Lund.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.