Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Chimpanser kan lære sten-saks-papir

Vores nærmeste slægtninge i dyreriget kan lære reglerne til sten-saks-papir-legen lige så hurtigt som et menneske-barn på fire år. Det viser japansk-kinesisk forskning.

A chimpanzee looks on, at the Bioparco of Rome on March 28, 2014. AFP PHOTO / TIZIANA FABI
A chimpanzee looks on, at the Bioparco of Rome on March 28, 2014. AFP PHOTO / TIZIANA FABI

Der er dårligt nyt til dem, der siden »Abernes Planet« ikke har været helt sikre på menneskehedens position som skabningens herre. Vi ved allerede, at chimpanser er skræmmende begavede, og nu viser det sig, at vores nærmeste slægtning kan lære de abstrakte regler til sten-saks-papir på samme niveau som et fireårigt barn.

Reglerne til sten-saks-papir er få og enkle: Papir slår sten, sten slår saks, saks slår papir. På grund af cirkelslutningen udfordrer legen også den logiske tænkning, og en gruppe japanske og kinesiske forskere satte sig for at undersøge, hvem der klarer opgaven bedst: Chimpanser eller menneskebørn.

I alt syv chimpanser fra et primatforskningscenter i Kyoto i Japan blev undervist i reglerne til sten-saks-papir ved hjælp af en trykfølsom skærm, hvor chim­ipanserne skulle vælge et af to symboler, som blev vist på skærmen. Chimpanserne startede med at lære reglerne parvist. Først lærte de, at »papir« slår »sten« ved at blive belønnet, når de valgte den flade abehånd, der viste symbolet for papir, frem for den knyttede abehånd, der viste symbolet for sten.

Da de først havde fået hul på den abstrakte tænkning, gik det relativt hurtigt med at lære den næste parregel om, at sten slår saks. Men så blev det svært, for den tredje regel om, at saks slår papir var fem gange så lang tid om at bundfælde sig. Og chimpansehjernerne var ikke de eneste, der var ved at koge over, når de mødte paradokset i, at hverken sten, saks eller papir i virkeligheden er allerstærkest.

38 menneskebørn i alderen to til fem år blev udsat for samme test, og de brugte i gennemsnit lige så mange lektioner som chimpanserne på at lære parreglerne. Børnene havde ligesom chimpanserne langt sværest ved at lære den tredje parregel, hvor tingene begynder at gå i ring.

Både børn og chimpanser blev derefter testet i et spil med alle tre symboler, og her skulle der i gennemsnit 307 lektioner til, før en chimpanse kunne vælge rigtigt.

Børnenes gennemsnitlige resultater dækker over, at de fra omkring fireårsalderen tilsyneladende havde et udviklingsmæssigt gennembrud, som gjorde dem bedre end chimpanserne til at lære reglerne og betydeligt bedre til at rumme cirkelslutningen. Og helt generelt var børn bedre end chimpanser til at kombinere de tre regler i et spil med alle tre symboler. To af chimpanserne lærte aldrig at vælge rigtigt i et spil med tre symboler, selv om de havde lært de tre parregler enkeltvist. Så indtil videre bevarer vi vores forspring og vil stadig vinde kampen om verdensherredømmet, hvis vi ellers kan overtale chimpanserne til at afgøre det med en omgang sten-saks-papir.

Kilder: Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet »Primates«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.