Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Zika-ramte mænd kan sprede virus

Mænd kan smitte kvinder med zika, og derfor er danske rejseanbefalinger blevet skærpet.

Kvinder skal være opmærksomme, når de rejser i Zika-lande. Især hvis de er gravide. Men mænd skal også passe på, hvor de rejser.
Kvinder skal være opmærksomme, når de rejser i Zika-lande. Især hvis de er gravide. Men mænd skal også passe på, hvor de rejser.

Det er især kvinder, der indtil nu er blevet advaret mod Zika-virus. Og særligt kvinder, der gerne vil være eller allerede er gravide, da Zika-virus kan medføre underudvikling af hjerne og kranie hos de ufødte børn. Men ny forskning viser, at der er mere, man skal være opmærksom på. Især hvis man er mand – og måske overvejer at få børn inden for den nærmeste fremtid.

Efter at have forsket i virusset har man fundet tegn på, at zikavirus kan leve længere i sæd (og i sekret fra skeden hos kvinder), end det kan i blod, fortæller Anders Koch, forskningsleder på Statens Serum Institut.

Og netop derfor rådes mænd, hvis kvindelige partner er i den fertile alder, men ikke er gravid, til at bruge prævention i seks måneder efterfølgende – og resten af graviditeten, hvis kvinden allerede er gravid. Kvinder, der har været i områder med udbrud af zikavirus anbefales at vente to måneder efter hjemkomst med at blive gravide.

»Zikavirus kan overføres seksuelt. Og i sjældne tilfælde har man fundet rester af zikavirus i sæden over et halvt år efter, manden er blevet smittet. Så for at være på den sikre side råder man derfor mænd, der har rejst i områder med udbrud af zikavirus, til at bruge kondom eller anden prævention i seks måneder efter hjemkomsten. Hvis kvinden er gravid, råder man til brug af kondom i resten af graviditeten,« siger Anders Koch.

Selv om det er relativt ny viden, at zikavirus smitter seksuelt, skal man ikke være bange for en epidemi i Danmark, mener Lars Jørgen Østergaard, klinisk professor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet.

»Når man har opdaget, at virus kan smitte seksuelt, kan der selvfølgelig være nye smitteveje, og virusset kan – i teorien – sprede sig uden en myg. Men det er ikke noget, vi har set herhjemme, og det er selvfølgelig noget, der overvåges,« fortæller Lars Jørgen Østergaard.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.